Koliko puta su nam mame govorile onu čuvenu rečenicu “jednom kada napraviš pauzu, nikad se nećeš vratiti na fakultet”? Slično je sa onim da “ne razbijemo živu jer je otrovna”, “gasimo bojler kad uđemo u kadu”, “ne izlazimo s mokrom kosom napolje” ili “pazimo da nas ne ubije promaja”. Jedna stvar im je zajednička – to su priče za malu decu (sem onog za gašenje bojlera, toga se i dalje bojimo).

Život često priča, ali retko kad bajke. Može mnogo toga u životu da nam se desi što će nas usloviti da fakultet na neko vreme ostavimo sa strane. Možda moramo da nađemo posao, ili nam se desi da usput stvorimo porodicu, imamo probleme koji su nam preči od učenja, ili u nekim slučajevima – postanemo poznati. Ovo su selebritiji koji su nam pokazali da ne postoje izgovori da se ne vratimo na faks kada nam vreme i život to dozvole. Uz motivaciju i upornost, sve je moguće.

Eva Longoria i America Ferrera

Dok je glumila u hit seriji “Očajne domaćice”, odlučila je da se vrati na fakultet i dobije svoju master diplomu na Univerzitetu “Northridge” Kaliforniji . Ovaj put se odlučila da polje njenih studija bude čikano – termin koji obuhvata Meksikoamerikance, tj. osobe koje i Meksiko i SAD smatraju svojom domovinom. Kaže da je inspisala knjiga “Occupied America” koju je napisao jedan od profesora sa Univerziteta. Posle razgovora sa njim o borbi koju svakodnevno vode Meksikoamerikanci u SAD-u, on je pozvao da prisustvuje jednom od njegovih predavanja, nakon kog je ona nastavila redovno da pohađa Univerzitet.

Njena dobra prijateljica, America Ferrera, zbog serije “Ružna Beti” morala je da napusti Univerzitet Južne Kalifornije. Ipak, posle skoro 10 godina, u 2012. godini, ona se vratila i diplomirala na smeru za međunarodne odnose.

Natalie Portman

Ubrzo nakon što je izašao film “Star Wars: Fantomska pretnja”, glumica je odlučila da upiše prestižni univerzitet Harvard gde je studirala psihologiju dok se paralelno bavila glumom. Tokom svojih studija snimila je mnoge poznate filmove poput “Tamo gde je srce” i “Zoolander”, kao i drugu epizodu Star Wars sage. Kada se upisala na fakultet, objasnila je medijima kako je nije briga ukoliko joj fakultet uništi karijeru. “Radije ću biti pametna nego poznata”, objasnila je Natalie. 

Comments