Probijanje barijere prećutkivanja

Kad svađa počne sa “samo gledam dokle ćeš i ne mogu da verujem…” šteta je odnosu pričinjena već odavno, a nezadovoljstvo se nakupilo i pretvorilo u ogorčenje i prezir. Ovakve erupcije su možda prilika da se stvari postave na zdravije osnove, ako nije već kasno i ako se osećanja i privrženost nisu već potpuno utopili u nakupljenoj gorčini.

Loša komunikacija

Možete stalno da vodite beznačajne razgovore i da izbegavate bitne teme, koje se tiču vašeg odnosa i onoga što vam smeta, odnosno problema koje treba da rešavate. To što pričate o koječemu, ne znači da zaista i komunicirate – razgovor može da maskira nedostatak prave komunikacije. Dovoljno je da je jedno od vas izbegava ozbiljne razgovore, pa da se komunikacioni kanal zatvori – tada svako od vas ostaje usamljen sa svojim mislima, pretpostavkama i zaključcima, a to je grozan osećaj, koji nikuda ne vodi, osim u prekid odnosa.

Tvrdoglavost

Osobe koje funkcionišu samo kad se sve odvija po njihovom, ne odstupaju i uporno nameću svoje stavove i vrednosti i zahtevaju da budu prihvaćeni kao jedini važeći i istiniti, nisu u stanju da postignu kompromis. A to znači da nisu u stanju da imaju vezu sa drugim bićem i da su jedino u vezi sami sa sobom. Tvrdoglava osoba ne zna o sebi da je tvrdoglava, a uz tvrdoglavost ide i ekstremna sebičnost kao posledica nesvesnosti potreba i osećanja partnera. Tvrdoglava osoba može imati iskrena osećanja, ali nju uglavnom zanima samo to kako se ona oseća i kako da zadovolji svoje potrebe. Teško je voleti nekog takvog, ko u suštini ne voli ni sebe, već je stalno u stanju odbrane zato što se oseća ugroženo – i odbija da to vidi, da o tome razmišlja i razgovara, da potraži pomoć.

ljubav2 Ove stvari u vezi su gore od prevare   tvrde stručnjaci
Comments