Onih nekoliko kilograma viška nakon praznika svima su nam vrlo poznati ali neželjeni gosti i, prirodno, želimo da ih se što pre rešimo. Iako bismo svi želeli da postoji neki čarobni štapić kojim ćemo ih istog momenta odstraniti, moramo se suočiti sa realnošću da je to prosto nemoguće. Da biste svoje telo doveli do savršenstva za proleće i leto, potrebno je pristupiti treningu i promeniti ishranu. Nakon napravljenog plana, svi su vrlo entuzijastični i sigurni da će ispoštovati sve što su zacrtali, ali uglavnom vrlo brzo dolazi do prezasićenja, nalaze izgovore za izbegavanje treninga i polako ali sigurno plan pada u vodu, a ideja o savršenom telu ostavlja se za neki drugi period “kad bude više vremena”. I naravno, to vreme nikad ne dođe, samo ostaju planovi. Kako biste izbegli isti scenario svake godine, predstavljamo vam neke savete koji će sigurno pomoći da održite kontinuitet u treniranju i uđete spremni u predstojeću letnju sezonu.

Ne očekujte instant rezultate

Nemojte očekivati da ćete nakon nekoliko treninga uočiti vidne promene. Telu je potrebno neko vreme da se “privikne” na aktivnost,  pa prvih nekoliko treninga od rezultata možete imati samo neugodne upale. U početnom periodu, prve dve nedelje, nemojte se zagledati u ogledalu i pokušavati da uočite napredak, jer ga ogledalo u tom periodu neće prepoznati. U početnom periodu fokusirajte se na svoj osećaj nakon treninga, jer ćete se svakako osećati bolje i telo će vam samo davati signale da ste počeli da radite nešto dobro.

Ne oslanjajte se ni na koga

Svima je lakše da sa nekim krenu na trening, bilo drugaricom, sestrom ili dečkom. Na početku to može biti motivišuće i apsolutno je poželjno, ali samo ukoliko su obe osobe zaista spremne da ispoštuju plan i imaju prilično slične obaveze, pa u isto vreme mogu da idu na trening. Nažalost, to najčešće nije slučaj, pa se dešava da zbog nečijih obaveza odlažemo trening, kako bismo se uskladili, pa tada dolazi do propuštanja treninga, pravljenja veće pauze, što dovodi do narušavanja postignutih rezultata i čestog odustajanja. Zato je važno da se ni na koga ne oslanjate, već da budete spremni da sami odete na trening i ispoštujete svoj plan.

Ne ponavljajte isti trening

Ako svaki trening počinjete i završavate na isti način, velika je verovatnoća da će vam brzo dosaditi i da ćete odustati. Pre treninga napravite plan vežbi koje ćete tog dana odraditi i nastojte da uvek bude drugačiji od onog prethodnog. Zadajte sebi neke izazove, pomerajte sopstvene granice, na neki način takmičite se sa samom sobom od prethodnog treninga.

Comments