Ne izbegavajte vežbe snage

Mnoge devojke misle da dizanjem tegova neće skinuti potrebne kalorije, već da će samo još više da se “prošire”. To je, međutim, velika zabluda. Kada su vežbe sa tegovima u pitanju, obavezno se posavetujte sa nekim trenerom jer je jako važno da se ove vežbe ispravno izvode. Čučnjeve sa tegovima obavezno praktikujte, jer ćete njima skinuti više kalorija nego nekim kardio treningom, a vaša figura najbrže će se oblikovati u smeru u kome želite.

Nema potrebe da  vežbate više od sat vremena za jedan trening

Kada tek počnemo da treniramo i želimo brze rezultate, najčešće mislimo da će tome doprineti višesatno treniranje. Međutim, kako dani odmiču, sve manje imamo volje da u teretani provodimo većinu svog slobodnog vremena, i odustajemo. Zato je važno da dobro isplanirate trening i sat vremena je sasvim dovoljno da postignete odlične rezultate, sve preko toga je gubljenje vremena bez efekta. Najveća greška koju devojke čine jeste previše provedenog vremena na traci. Umesto pola sata trčanja ili hodanja na traci, dovoljno je samo pet minuta radi zagrevanja, a glavni deo treninga posvetite vežbama snage.

Ne jedite neposredno pre treninga

Dva sata pre treninga ne bi trebalo da jedete, a naročito ne ugljene hidrate. Hrana pre treninga neće vam dati više energije, već baš naprotiv, možete imati manje volje i osećati mučninu.

Ne preskačite obrok nakon treninga

Velika je zabluda da ćete, ako jedete nakon treninga, vratiti sve izgubljene kalorije. Obrok nakon treninga jako je važan jer je potrebno nahraniti mišiće, a svi nutrijenti iz hrane tada će se “rasporediti” baš tamo gde treba. Ujedno, znajući da nakon treninga možete imati obilan obrok, može biti jako motivišuće i za samo treniranje.

Naslovna fotografija: instagram.com/samiclarke

Marjana Toković

Comments