Ljubav je neobjašnjiva. Ljubav je komplikovana. Ljubav ne može da se planira i ne može da se razume. Koliko ste puta čuli ove izjave? Verovatno više nego što možete da izbrojite, i nije da nema istine u njima – ali to nije sve što možete reći i otkriti o ljubavi. Ljubav ima više različitih formi i možete je iskazati na više načina koji su vam intuitivni i razumete ih, samo toga možda do sada niste bili svesni. Svako od nas je od detinjstva naučen da se ljubav iskazuje na određeni način, i onda u odraslom dobu na osnovu toga prepoznajemo šta je to za nas ljubav. Nekada smo naučeni pogrešno pa nam treba vremena da to razumemo, ali nekada smo imali sreće i uopšte ne postavljamo pitanja kada nam se neko dopadne – sve nam je odmah jasno. Na osnovu mnogih istraživanja ljudskih emocija i psihe, otkriveno je da postoji 5 jezika ljubavi koje svi primenjujemo i koje svi svesno ili nesvesno očekujemo od naše veze, u manjoj ili većoj meri. U nastavku vam predstavljamo kojih je to 5 jezika, a na ovom linku možete otkriti i kako su oni rangirani kod vas, odnosno koji su vam najvažniji, a koji najmanje važni, i u kojoj meri.

Kvalitetno vreme

Kvalitetno provedeno vreme sa partnerom je ono vreme u kojem ste bili posvećeni jedno drugom, bez drugih distrakcija. U pitanju može biti jednostavna zajednička večera u stanu, uz flašu vina – uz koju ćete razgovarati o planovima za budućnost, ili pak ležanje u krevetu do kasno u noć kada ćete se otvarati jedno drugom i deliti sva ona lepa, ali i bolna sećanja. Kvalitetno provedeno vreme je ono u kom je partner sklonio telefon kako bi se posvetio samo vama, ili onih pola sata pre odlaska na posao kada rešite da nećete odgovarati na imejlove ili žuriti, već na miru uživati u zajedničkom društvu. Kvalitetno provedeno vreme je značajan segment ljubavi i pokazuje vašu iskrenu posvećenost partneru.

Reči priznanja i odobravanja

Priznali to ili ne, reči priznanja nam veoma znače. Lepo je čuti reči kao što su “ponosan sam na tebe, volim te, odlično si obavila taj posao, slažem se sa tvojom odlukom” i slično. Jednostavno, normalno je da nam je potrebna eksterna i verbalna potvrda toga da činimo dobro i uspešno idemo kroz život, bez obzira na to što znamo da je partner tu uz nas. Kada smo bili mali, bili smo pohvaljeni ako nešto uradimo kako treba – jer je to bio način da naučimo šta je ispravno a šta ne, i zato nije ni čudo što u haotičnom, odraslom životu žudimo za barem povremenom potvrdom svoje vrednosti.

Comments