Rekli smo ovo više puta do sada, i ponovićemo i sada – francuskinje zaista jesu inspiracija kada su nega, šminka i stil u pitanju. Kada se nađete u Parizu, ili u nekon drugom francuskom mestu, iznenađujuće je koliko je razlika između francuskinja i drugih žena sveta primetna, i zato smo u konstantnoj avanturi otkrivanja njihovih beauty tajni. U suštini, svaka žena na ovom svetu nosi svoju autentičnost i lepotu, i svaka nacija ima svoje ideale lepote prema kojima kreira beauty rituale, i ne kažemo da je jedini cilj izgledati kao francuskinja, ali francuskinje jednostavno znaju šta rade i rade to jako dobro. U nastavku teksta vam zato predstavljamo 5 makeup i beauty rituala kojih se svaka francuskinja pridržava, a koji počinju od onog najvažnijeg za svaku od nas – prihvati i naglasi svoju individualnost. Ovi saveti potekli su od francuske šminkerke i ikone stila Violette, koja važi za jednu od francuskih IT devojaka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Leia Sfez (@leiasfez)

Prihvati i naglasi svoju individualnost

Jedna od najpoznatijih francuskih šminkerki, koja poseduje i svoj makeup brend – Violette, izjavila je kako smatra da su sve one stvari koje javnost karakteriše kao nesavršenosti zapravo ono što nas čini jedinstvenima i nezamenjivim. Zato je njen predlog uvek naglasiti svoje karakteristike, pre nego se truditi da sebe “popravimo” šminkom. Način na koji francuskinje nanose šminku je svojevrsna praksa ljubavi prema sebi, i one šminkom slave ono što po prirodi jesu. Dakle, ne kontruišu lice kako bi mu prividno izmenile oblik, ne stavljaju veštačke trepavice i ne čine usne vizuelno većim, odnosno ne rade ništa što menja ono kako one zapravo izgledaju. One koriste malo korektora kako bi ujednačile ten, možda malo sjaja ili rumenila i naravno, crveni karmin kada žele da se osećaju i izgledaju glamurozno. Ili da jednostavno izađu u šetnju.

Ne popravljaj šminku tokom dana

U francuskoj postoji izraz “bouce mordue“, što u prevodu otprilike znači “izgrižene usne”. Ovaj izraz je opis usana koje na sebi imaju malo razmazane boje karmina i koje nisu u potpunosti prekrivene istim i nisu savršeno opcrtane olovkom za usne. Ako ne možete da zamislite kako bi to izgledalo, bouce mordue je kao kada nosite karmin i zatim nekog poljubite, pa ostanete bez dela boje koju ste naneli. Ideja ovoga je da vam usne izgledaju prirodno jedre, a ne kao da nosite karmin – i zato francuskinje svoju šminku tokom dana ne popravljaju. Kada je nanesu ujutru, one je ostave da tokom dana “spadne”, jer na taj način izgleda opuštenije i prirodnije. Karmin koji ste nanele ujutru može izdržati do večeri, ako je verovati francuskinjama.

Comments