Ovi domovi maksimalno koriste svoje kompaktne rasporede – svaki prostor je manji od 50 kvadratnih metara, a ipak odiše obiljem jedinstvenog šarma. Bilo da sanjate o malom domu koji ćete nazvati svojim ili samo želite da iskoristite ono što već imate, ovi prostori pokazuju kako kreativna ograničenja mogu dovesti do inspirativnih proboja. U stvari, mnoge avanturističke duše koje bi inače mogle sebi priuštiti prostrana boravišta odlučuju se za moderniji način života odabirom udobnih stanova poput ovih. Ovo nadilazi praktičnost – primeri enterijera delom povlače karakteristike iz minimalizma, delom iz ekologije, a delom iz čiste radoznalosti. Iskoristite ove ideje sledeći put kada budete želeli da osvežite svoj mali prostor…

Život u malom

Talentovani dizajneri Piotr Matuszek i Gosia Czarny uneli su svetlu i prostranu promenu u ovaj mali stan. U samo 20 kvadratnih metara bila je potrebna skoro potpuna strukturna transformacija kako bi se prostor osećao dovoljno velikim za dvoje. Svetle boje i jednostavne linije uvek čine da soba izgleda veća nego što zaista jeste. Dizajneri su koristili jednobojne uzorke kako bi u ambijent utkali razigranost bez stvaranja nepotrebnog vizuelnog zagušenja. Jedna strana sobe oblepljena je tapetama sa grafičkim printom. Obilje integrisanog skladišnog prostora mora se imati u skučenom ambijentu kao što je ovaj.

U prostoriji je skriven i klasični krevet na rasklapanje, dok viseća crvena sijalica predstavlja zabavan detalj koji nudi upečatljiv kontrast crno-belim akcentima u prostoriji. Elegantna stolica osveženog dizajna je komad nameštaja koji je prvobitno pripadao klijentovoj baki – važan detalj nostalgije i jedan od retkih preostalih predmeta sačuvanih nakon renoviranja. Odgovarajući kauč je savremena interpretacija kultnog dizajna 366. Što se tiče kupatila, stilski se razlikuje od ostatka stana. Riskantno je koristiti ovako velike šablone u malom kupatilskom prostoru, ali je, u ovom slučaju, efekat postignut. Koherentne boje i jasne linije ne opterećuju čula.

Comments