Poslednji trend na TikToku pokazuje da je DIY, iliti proizvodi iz kućne radinosti, još uvek popularan način da poboljšamo izgled svoje kože ili kose. Ima nešto u tome kada istražujemo sastojke i svojeručno ih umiksamo u neku posudicu, pa religiozno koristimo i preporučujemo svojim prijateljicama. Već smo navikli da nam korisnici TikToka sugerišu trendove, pa tako ni trend pirinčane vode za kosu nije izuzetak. Nema potrebe da dodatno pretražujete – u ovom tekstu ćete pročitati sve što je potrebno da znate o pirinčanoj vodi.

Koji su benefiti korišćenja pirinčane vode?

Pirinčana voda se u mnogim kulturama koristi već stotinama godina, a kozmetička industrija je pokušavala da usvoji sve benefite koje ona pruža i da napravi slične proizvode. Međutim, ništa ne može da bude bolje od prirodnih proizvoda koje su ljudi koristili ranije.

Lista benefita koje donosi korišćenje pirinčane vode je dugačka, od poboljšanja kože glave do jačanja korena dlake i bržeg rasta i mekše kose koja se ne mrsi. Antički azijski narodi su koristili pirinčanu vodu mnogo pre nego što je savremeni zapadni svet saznao za ovaj trik. Suberakashi narod bio je poznat po tome što su njihove žene bile dugokose, pojedinim je toliko bila duga kosa da je dodirivala pod.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Negin Mirsalehi (@negin_mirsalehi)

Kako pirinčana voda utiče na vašu kosu?

Kada se kuva pirinač – iz sebe ispušta minerale i vitamine koji su dobri za vašu kosu. Aminokiseline ostaju u vodi nakon kuvanja pirinča, kao što je cistein – koji zapravo prirodno imamo u našoj kosi. Osim minerala, u pirinčanoj vodi se može pronaći i supstanca inostil – koju ćete naći na svim proizvodima za rast kose. Ono što sigurno već znate o pirinčanoj vodi jeste da u sebi sadrži veliku količinu skroba koji je dobar za oblaganje spoljnjeg sloja dlake. Uz sve navedeno, ali i vitamin B i E, pirinčanu vodu morate dodati svojoj nezi kose.

Da li je pirinčana voda dobra za kožu glave?

Jedno veliko i jasno – da. Zdrava kosa raste zdravo ako je koža glave, odnsono njen koren, zdrav. Pirinčana voda je nežna u pogledu kože i na nju deluje umirujuće – tako što će s nje ukloniti sve mrtve ćelije.

Comments