Namirnice sa mononezasićenim mastima

Mnogi od nas uskraćuju sebi svakodnevno unošenje masti, usled toga što ona nije uvek najpogodnija po naše zdravlje, želimo da održimo vitku liniju ili slično. Ipak, zdrave masti su sastavni deo našeg organizma i bez njih ne možemo ispravno funkiconisati. Tokom trudnoće ili perioda pred trudnoću neophodno je da vaš organizam sadrži adekvatnu količinu masti, a zdrave, nezasićene masti možete pronaći u masinovom ulju, avokadu, orašastim plodovima i semenkama. Trudnoća je period života u kojem pre svega treba da mislite na svoje zdravlje i zdravlje svoje bebe, te nemojte sebi uskraćivati raznovrsnost namirnica i hranljivih materija.

Namirnice sa ugljenim hidratima sa niskim glikemijskim opterećenjem

Često izbegavamo ugljene hidrate u svakodnevnoj ishrani, ili ih brižljivo brojimo kako bismo sprečili neželjen dodatak kilograma – ali ugljeni hidrati su vitalni za zdravlje našeg organizma. Takođe, ugljeni hidrati koje konzumirate mogu direktno uticati na vašu plodnost, ali u tom slučaju ne bi trebalo da se fokusirate na njihovu količinu, već na njihov kvalitet. Ukoliko želite da zatrudnite, unosite one ugljene hidrate koji se sporo razgrađuju i vare, jer oni mogu poboljšati vašu ovulaciju i samim tim i šanse za trudnoću. Oni ugljeni hidrati koji se sporije razgrađuju imaju niže glikemijsko opterećenje, a što hrana koja ih sadrži ima više vlakana i manje je obrađena, to bolje. Preporučljive namirnice ovog tipa su zelena salata i drugo zeljasto povrće, brokoli, karfiol, pečurke, orašasti plodovi i semenke, mahunarke, sočivo i grejpfrut.

Namirnice bogate proteinima

Tokom trudnoće ili u periodu koji joj prethodi, trebalo bi da pokušate da u svoj organizam unesete na dnevnom nivou što više raznovrsnih proteina, iz različitih namirnica. Dakle, trebalo bi da konzumirate meso, ribu i različite vrste biljaka. Takođe, kako biste svom organizmu obezbedili najbolji tip proteina, predlažemo vam da se okrenete organskim proizvodima.

Naslovna fotografija: instagram.com/kierstinjones

Jovana Pantić

Comments