Hot topics

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Testirali smo FOREO LUNA fofo uređaj za čišćenje lica – ovo su naši utisci!

Leto u gradu? Ovako možeš da provedeš svoj savršeni dan!

Koje dodatke ishrani treba da konzumiraš za očuvanje opšteg zdravlja

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Ljubavni horoskop za jul 2020.

Najvažnije stvari na životnom spisku posle 30-e

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

Top 5 boja koje ćemo ovog leta želeti u svojim garderoberima

Sve što ti je potrebno za savršenu, opuštajuću kupku

Montmartre i Pigalle

Prva stvar koju treba napomenuti, nikako ne sedaj u Montmartre turistički voz, zlatno beli voz u kom ćeš dati 6€ za 40-ak minuta neudobnosti i ne baš genijalnog pogleda. Za te pare kupi korpicu voća i kreni u šetnju po ovoj fantastičnoj četvrti peške.

Sacré-Coeur 

Sacré-Coeur jedna od najlepših građevina Pariza spolja, koja kad joj se približiš, arhitektonski jeste jednako lepa, ali se stepeniše pretvara u nezvanični bar na otvorenom koji je krcat, a unutra se vodi konstantna borba između posetilaca koji uprkos znaku da je zabranjeno fotografisanje pokušavaju da fotkaju sve, i obezbeđenja koje ih uzaludno podseća, i tako u krug. Plus gužva i red, razume se. Backup plan za ovo je Église Saint-Jean de Montmartre na Abbesses metro stanici. Zadivljujuće lepa, a manje poznata crkva, sa jednakim šarmom ali manjim redovima.

Moulin Rouge 

Možda i najpoznatiji pariski klub, u kom se okupljao centar pariskog umetničkog sveta ali i visokog društva sve do 1915. kada je izgoreo. Danas, ne samo što trenutni kabare ne podseća na onaj s kraja 19. i početka 20. veka nego ni sam bar ne liči na onaj koji treba da zamenjuje, na fokalnu tačku i relikviju Belle Époque doba. Najbolji savet je: brzo se fotkaj ispred vetrenjače, i poštedi sebe ne baš sjajnog kan-kana, i večeri koja će te koštati stotine evra. Umesto toga, pravac u obližnje La Cigale i Le Trianon, na dobru hranu i piće i sjajne svirke.

Cafés of Place du Tertre 

Place du Tertre je danas prilično na crnoj listi lokalaca. Nekada centar boemske četvrti i umetničke zajednice gde su se muzičari i slikari družili, pili, zabavljali i razmenjivali kreativne ideje, danas je bukvalno pijaca karikaturista i uličnih slikara, i sve pomalo liči na ne baš kvalitetan vašar. Ukoliko želiš da osetiš pravi Pariz i Montmartre onog vremena, nažalost to nećeš uraditi na ulici sa sladunjavim sentimentalnim prikazima Pariza. Najbolje što možeš i najbliže pravoj slici je da svratiš do Monmartr muzeja (Musée de Montmartre) koji daje pravi uvid u umetničku istoriju ovog kvarta. Muzej koji je nekada bio kuća umetnika Pierre-Auguste Renoir i Suzanne Valadon, veoma je blizu Place du Tertre ali zaklonjen od žamora i gomile.

Ni na piće ne sedaj na ovom trgu jer su cene neopravdano (osim zbog mesta) visoke. Lokalci se drže restorana i barova na zapadnoj strani četvri duž ulica Caulaincourt ili Lepic. Najbolja pića su svakako na južnom Pigalu, pozatom i kao SoPi gde je možda i najpopularniji Dirty Dick, u kome su pića jednako genijalna kao i celokupna atmosfera i pravi montmartrovski vajb.

Sa verom u Pariz bez čekanja i gužve i željom za maksimalnim uživanjem, živeli!

View this post on Instagram

💌CoupdeCoeur💌 . Une photo de l A shot by @parisianonthego . 🇫🇷 La place du Tertre se situe à 130 m d’altitude sur la butte Montmartre . Au 14ème siècle, la place était bordée par le mur de clôture de l'abbaye de Montmartre . Elle fût ensuite le centre de l’ancienne commune de Montmartre . Le 18 mars 1871, l’armée tenta d’enlever les canons du siège de Paris en 1870 stockés sur la butte. L’on dit que cela provoqua une émeute qui serait à l'origine de la Commune de Paris de 1871 . 🌐 Place du Tertre is located at an altitude of 130 m on the Montmartre hill . In the 14th century, the square was bordered by the enclosure wall of Montmartre Abbey. It was then the centre of the former commune of Montmartre . On March 18, 1871, the army tried to remove the cannons from the siege of Paris in 1870, which were stored on the mound. It is said that this caused a riot that would be at the origin of the Paris Commune of 1871 . ~> Montrez votre soutien et Visitez sa galerie ~ Show your support and Check out her gallery ~ Merci\Thanks _________________________________________ Featured&Follow\TAG/Sélection&Suivi >>> #pariscartepostale . ~ En l’utilisant, vous acceptez la publication identifiée de votre photo ~ By using it, you agree the feature of your identified pic ________________________________________

A post shared by PARIS CARTE POSTALE (@paris_carte_postale) on

Izvor fotografija: www.instagram.com
Naslovna fotografija: @margaux_leo

Cosmic Rider

Editors choice