Hot topics

Zašto besprekoran izgled više ne podrazumeva skrivanje svog pravog izgleda?

Poštovanjem pravila moguće je doći do željenog izgleda

Stres kao uzrok depresije i anksioznosti: Kako da vratiš ravnotežu u svoj život?

Izdvajamo: Must have komadi sezone + kako da ih stilizuješ

3 zabavne stvari koje ove jeseni možeš da radiš u paru

Anastasija Đurić ti otkriva kako da sama stilizuješ kosu kada nemaš vremena za frizera

Testirali smo: Potrebna ti je nega za svežu i blistavu kožu? Ovaj fluid je savršeno rešenje za tebe!

Moderna umetnost u filmovima Pedra Almodóvara

Beograd postaje sve veći Glovo-grad

Sara Oster ti otkriva jednostavne trikove kako da stilizuješ kosu i tokom leta, a da je ne oštetiš!

Montmartre i Pigalle

Prva stvar koju treba napomenuti, nikako ne sedaj u Montmartre turistički voz, zlatno beli voz u kom ćeš dati 6€ za 40-ak minuta neudobnosti i ne baš genijalnog pogleda. Za te pare kupi korpicu voća i kreni u šetnju po ovoj fantastičnoj četvrti peške.

Sacré-Coeur 

Sacré-Coeur jedna od najlepših građevina Pariza spolja, koja kad joj se približiš, arhitektonski jeste jednako lepa, ali se stepeniše pretvara u nezvanični bar na otvorenom koji je krcat, a unutra se vodi konstantna borba između posetilaca koji uprkos znaku da je zabranjeno fotografisanje pokušavaju da fotkaju sve, i obezbeđenja koje ih uzaludno podseća, i tako u krug. Plus gužva i red, razume se. Backup plan za ovo je Église Saint-Jean de Montmartre na Abbesses metro stanici. Zadivljujuće lepa, a manje poznata crkva, sa jednakim šarmom ali manjim redovima.

Moulin Rouge 

Možda i najpoznatiji pariski klub, u kom se okupljao centar pariskog umetničkog sveta ali i visokog društva sve do 1915. kada je izgoreo. Danas, ne samo što trenutni kabare ne podseća na onaj s kraja 19. i početka 20. veka nego ni sam bar ne liči na onaj koji treba da zamenjuje, na fokalnu tačku i relikviju Belle Époque doba. Najbolji savet je: brzo se fotkaj ispred vetrenjače, i poštedi sebe ne baš sjajnog kan-kana, i večeri koja će te koštati stotine evra. Umesto toga, pravac u obližnje La Cigale i Le Trianon, na dobru hranu i piće i sjajne svirke.

Cafés of Place du Tertre 

Place du Tertre je danas prilično na crnoj listi lokalaca. Nekada centar boemske četvrti i umetničke zajednice gde su se muzičari i slikari družili, pili, zabavljali i razmenjivali kreativne ideje, danas je bukvalno pijaca karikaturista i uličnih slikara, i sve pomalo liči na ne baš kvalitetan vašar. Ukoliko želiš da osetiš pravi Pariz i Montmartre onog vremena, nažalost to nećeš uraditi na ulici sa sladunjavim sentimentalnim prikazima Pariza. Najbolje što možeš i najbliže pravoj slici je da svratiš do Monmartr muzeja (Musée de Montmartre) koji daje pravi uvid u umetničku istoriju ovog kvarta. Muzej koji je nekada bio kuća umetnika Pierre-Auguste Renoir i Suzanne Valadon, veoma je blizu Place du Tertre ali zaklonjen od žamora i gomile.

Ni na piće ne sedaj na ovom trgu jer su cene neopravdano (osim zbog mesta) visoke. Lokalci se drže restorana i barova na zapadnoj strani četvri duž ulica Caulaincourt ili Lepic. Najbolja pića su svakako na južnom Pigalu, pozatom i kao SoPi gde je možda i najpopularniji Dirty Dick, u kome su pića jednako genijalna kao i celokupna atmosfera i pravi montmartrovski vajb.

Sa verom u Pariz bez čekanja i gužve i željom za maksimalnim uživanjem, živeli!

Izvor fotografija: www.instagram.com
Naslovna fotografija: @margaux_leo

Cosmic Rider

Editors choice