“Pol” je projekat na kojem su sarađivali popularni američki reditelj tinejdžerskih komedija, Greg Motola (Greg Mottola), kreator filmova kao što su “Superbad”, “Adventureland”, i ne zaboravimo njegovu veoma cenjenu tv seriju “Arrested Development”, sa fantastičnim biritanskim duom, Sajmon Peg (Simon Pegg) i Nik Frost (Nick Frost), glavnim akterima iz kultnih britanskih komedija kao što su “Shaun of the Dead” i “Hot Fuzz”, tako da je ovo prilično obećavalo neki vid epohalne komedije. Kada sam se upoznao sa detaljima scenarija za film “Pol”, očekivao sam neku vrstu urnebesne satire na film Stivena Spilberga (Steven Spielberg), “E.T. the Extra-Terrestrial”, ali nažalost ovaj projekat nije uspeo da mi opravda očekivanja.

Priča se centrira oko dva “geek-a”, koja iz Britanije dolaze u Ameriku na popularnu “Comic-Con” konferenciju, kao i da obiđu sve baze za koje kruže legende da su viđeni znaci vanzemaljaca, obzirom da su obojica veliki fanovi naučne fantastike. Na polovini ove njihove rute, posle saobraćajne nesreće, pojavljuje se vanzemaljac po imenu Pol, i zahteva pomoć od njih, pošto je njegov život u velikoj opasnosti. Duo preuzima odgovornost da spase ovog malog zelenog stvora, za kojim tragaju FBI agenti, u nadi da će ga pre odvesti kućinego što ga se ovi federalni agenti dokopaju.

Ovo je u suštini ceo zaplet filma, i samim time vidite da je realizacija apsolutno nemaštovita i prozirna. Britanskom tandemu očigledno mnog fali stvaralaštvo njihovog partnera sa hitova kao što su pomenuti “Shaun of the Dead” i “Hot Fuzz”, Edgara Vrajta (Edgar Wright), pošto je kvalitet humora kao i sam kvalitet scenarija znatno slabiji. Reklo bi se da skoro ništa nije smešno u čitavom projektu, dosta insistiraju na ponavljanju fora kao što je npr. stalno referenciranje na Frostov crtež sa naslovne strane njegovog romana, zelene vanzemaljke sa mutiranim grudnim košem. Ostatak humora se centrira na, pa reklo bi se, nekontrolisanom i nepovezanom psovanju, kao i konstatnim opaskama na religiju. Prilično površno i neoriginalno.

Iako su specijalni efekti, CGI, zaista bili kvalitetni, urađeni u klasi Goluma (Gollum) iz “Gospodara prstenova (Lord of the Rings)” vanzemaljac Pol nije baš impresionirao. Moglo bi se reći da je kao i sami efekti, interesantan – ali ne i originalan. Mi se ovde upoznajemo sa rasejanim i ležernim vanzemaljcem, koji voli da blebeće i puši marihuanu, vrlo slično Rodžeru (Roger) iz popularne animirane tv serije “American Dad”, naravno, ni približnog kvaliteta. Interesantno je što je objašnjenjo da je Pol svoje vreme na zemlji proveo savetujući američku vladu, kao i njihove TV stanice, i zalažući se da obrazloži ljudima proces evolucije, ali pored toga mi skoro ništa više ne saznajemo o ovom liku.

Na moju veliku žalost moram reći da je ovo prilično površan i nimalo smešan film, zasnovam na gomili klišea, izlizanih fora i reklo bi se fabričkom zapletu. Nije da je negledljiv, ali ZNATNO smanjite vaša očekivanja.

Ocena:  5/10


Goran Mirković je filmofil koji podjednako uživa i u ekstremno zanimljivim, i u ekstremno neinteresantnim filmovima, kao i verni pratilac skoro pa svih sitcom-a. Još kao bezbradi klinac obećao je sebi da će se ili on baviti filmom ili film baviti njime. Redovno svoje čitaoce obaveštava o tome “Kakav je film”

Comments