Anastazija Stil je studentkinja engleske književnosti, obična devojka koja živi sa cimerkom Ketrin Kavana u njenom malom studentskom stanu. Ketrin uređuje studentske novine i ima zakazan vrlo važan intervju sa industrijalcem – tajkunom, najpoželjnijim i najbogatijim neženjom u državi Vašington, Kristijanom Grejem. Ketrin zbog bolesti biva sprečena da lično intervjuiše gospodina Greja, zbog čega na razgovor šalje svoju najbolju drugaricu Anastaziju. Bez prethodne pripreme i istraživanja, samo sa diktafonom i pitanjima, Anastazija je krenula put Sijetla, nervozno vozeći autoputem broj pet. Jedino što je znala o čoveku s kojim je trebalo obaviti intervju bilo je njegovo ime i prezime. Ketrin joj je pre polaska rekla samo gde treba da stigne. Bio je to “Grej enterprajzis holdings” gde je trebalo upoznati tajanstvenog direktora.

Slika 143 “Pedeset nijansi   siva: Šokantno i zavodljivo

E. L. Džejms je bivša televizijska producentkinja, supruga i majka dvoje dece. Živi u zapadnom Londonu

Nakon nekoliko potpisa i sa karticom na kojoj je pisalo “Posetilac”, Anastazija je u kancelariji direktora Greja. Potpuno posramljena zbog ne baš slavnog ulaska kada se prosula na vratima velike kancelarije, sedela je na belom, udobnom dvosedu. Gospodin Grej delovao je hladnokrvno dok je ona crvenela pod njegovim upornim pogledom, pokušavajući da namesti diktafon i započne razgovor. Možda je ona bila stidljiva, ali ruke su joj drhtale iz drugog razloga. Tako mlad i privlačan. Visok, odeven u lepo sivo odelo i belu košulju s crnom kravatom. Njegove svetlosive oči prodorno su je posmatrale. Usne su mu bile tako… skretale su joj pažnju. Izgledala je kao nespretno dete pred njim, i neprestano je u sebi ponavljala: “Prestani tako da me posmatraš”. Ubeđena da je njihov sastanak loše prošao, izjurila je iz kancelarije, sela u auto i nestala brzinom svetlosti.

Slika 234 “Pedeset nijansi   siva: Šokantno i zavodljivo

TrilogIja “Pedeset nijansi-siva” prodata je u dvadeset milona primeraka. Medijsku pompu iskoristila je "Laguna" i objavila srpski prevod prvog dela serijala

Danima je pokušavala da zaboravi na taj događaj, izbegavajući pogled svoje cimerke – ona je pravi detektor laži. Nijedan muškarac do sada nije tako uticao na nju kao Kristijan Grej. Ali zašto? Zbog njegovog izgleda? Učtivosti? Bogatstva? Moći? Nije razumela svoju nerazumnu reakciju. Bila je gotovo sigurna da se čuje njeno nepravilno disanje svaki put kada neko izgovori njegovo ime.

Slika 327 “Pedeset nijansi   siva: Šokantno i zavodljivo

Ana se, do ušiju zaljubljena, lomi, crveni, ali je toliko zaluđena lepim bogatašem da popušta i pristaje da proba "zabranjeno voće"

Anastazija nije želela da izgovori naglas ono što joj se danima vrti po glavi. Pokušavala je da izbriše iz glave svaki trenutak tog neprijatnog razgovora, koji je očigledno samo za nju bio mučan. Kristijan Grej je izgledao kao da uživa dok se ona vrpoljila u sopstvenoj koži, želeći da istog trenutka nestane odatle. Međutim, Grej se jednog dana pojavljuje u prodavnici u kojoj ona radi. Kada konačno prizna sebi da je Grej privlači, neiskusna i naivna Anastazija je šokirana činjenicom da ga želi. Kada je on upozori da je za nju bolje da među njima ne bude ničega, Ana ga želi još više.

Ana ne zna da Greja muče mračne želje i opsesivna potreba za kontrolom. Još na prvom sastanku primetila je da je Grej veoma motivisan i da voli da drži sve u svojim rukama. Harizmatičan i nadmen, uliva strah. Nije čudno to što su svi bili opčinjeni njime. Kada se upuste u strastvenu ljubavnu aferu, Ana će otkriti koje su njene stvarne želje, ali i strašne tajne koje Grej skriva od drugih.

Bez obzira na do izvesnog stepena umekšanu leksiku, malo šta je ostavljeno mašti. Roman je na ivici erotskog, pomislićete da treba stajati upozorenje na početku: “nije za mlađe ispod osamnaest godina”. Proverite zašto je ceo svet izgubio glavu za ovim romanom.

Izvori fotografija: politika.rs, jutarnji.hr, 6yka.com, picfor.me, musicsky.org


Katarina Stamenković je studentkinja književnosti i zaljubljenik u moderne plesove. Ne može da zamisli dan bez dobre jutarnje kafe i svojih prijatelja. Inspiriše je miris letnje kiše na ulicama njenog grada.

Comments