U dugoj vezi ili braku između parova koji imaju duboku povezanost na onom prvobitnom, sirovom nivou duše i emocije, koja ih drži zajedno bez obzira na razlike u karakteru, ukusima i zajedničkim interesima, ali na temelju istih vrednosti i uverenja, one neuhvatljive “talasne dužine” koja se bolje oseća nego što može da se objasni, odnos se periodično menja.

Neko vreme ste mirni i nežni i puni podrške, u sledećem periodu se udaljavate, periodi strasti se smenjuju sa periodima nezainteresovanosti – ali nešto vas uvek vraća jedno drugome i verovatno već prepoznajete te ciklične promene kao zdravu dinamiku veze, koja ima svoje uspone i padove.

Da bi održali povezanost u trenucima kad se udaljavate, ili ste zabrinuti za stabilnost veze i osećete nesigurnost, držite se tih vrednosti koje delite. A to je dobra komunikacija, iskreni i smisleni razgovori, empatija, poštovanje, zahvalnost što imate jedno drugo, telesna bliskost, kao i lična nezavisnost – sve su to činioci trajne ljubavi, koji možda nisu svi istovremeno prisutni, osim u najharmoničnijim periodima.

Razgovarajte otvoreno i smisleno

Poverite partneru svoja osećanja i strahove, tražite podršku i razumevanje, naročito ako prolazite kroz neku ličnu krizu – to je prilika da partner iskaže empatiju i pruži vam jednostavnu i jedinstvenu utehu samim svojim prisustvom i razumevanjem. Razgovarajte o tome šta učite jedno od drugog, koje su to duhovne lekcije koje ste savladali ili kroz koje prolazite – partner je naše ogledalo i veoma je važno za lični razvoj sagledati sebe u tom ogledalu. Ukoliko trenutno prolazite kroz neki turbulentan period, setite se kako je bilo prošli put, kako ste to prevazišli i šta ste naučili, jer je i sada sigurno u pitanju neka lekcija koju treba da savladate.

Gledajte se u oči

Istraživanja su utvrdila da ljudi ne mogu da se netremice gledaju u oči i da istovremeno izražavaju svoje misli i osećanja – kad tražimo način da se izrazimo, obično gledamo na gore i u stranu, a kad slušamo šta neko govori, onda težimo da ga gledamo u oči. Ali kontakt očima nije vezan samo za razgovor, to je ona prisna i intimna komunikacija u kojoj, kad se pogledate, tačno znate da li partner želi nešto da vam saopšti, da li vam skreće pažnju na nešto šaljivo, ili vas upozorava, ili vas samo gleda sa nežnošću i zahvalnošću. Ti pogledi su rečiti i dragoceni – govore o tome da zaista vidite jedno drugo, da ste uključeni i ne uzimate partnera zdravo za gotovo.

Comments