Kad se napokon nađete u zdravoj vezi, moraćete sve da učite ispočetka. Odnos pun ljubavi jeste ono što ste naslućivali da može da bude, ali ta količina poštovanja, samopoštovanja, prihvaćenosti i podrške, taj lekovit osećaj zajedništva koje upravo podstiče samostalnost i sopstvenost – to je nešto na šta niste navikli i što će isterati na površinu onaj deo ludila koji je privlačio pogrešne muškarce i lepio vas za njih i užasnuće vas svest o tome da vam to ludilo nedostaje. Moraćete mnogo da učite, dok ne dosegnete zadovoljstvo normalnom vezom.

Kad vam je loše, ne možete da okrivite njega.

Taj mehanizam je načisto otkazao. Kad vas uhvati nemir, nezadovoljstvo, sumnja u smisao, kad izgubite snagu i volju i osećate se dezorijentisano, nećete moći da kažete da je to zbog njega. Zato što vas tretira loše, zato što vas izdaje i igra se vašim osećanjima, zato što ste dali sve od sebe i više ne možete…

Jasno vam je da nije do njega, nego do vas. Obrasci ponašanja pokušavaju da uzmu svoje, da vas ubace u mašinu kao sto puta do sada, ali nešto se pokvarilo. I vi uviđate sopstveno ludilo, nestabilnost, površnost, strah i sklonost ka bežanju, koje je na neki uvrnut način utočište – samo zato što je dobro poznato. Sada ste na nepoznatom terenu i umesto da osećate zahvalnost što učite dobre stvari i što se menjate, osetićete otpor i negodovanje. Lakše je biti lud.

Pet ludila sa kojima ćete se suočiti u normalnoj vezi1 Pet ludila sa kojima ćete se suočiti u normalnoj vezi
Comments