Većina nas u principu lenčari tokom vikenda, i čeka petak veče da dođe što pre! Ostatak pliva u uspesima posla i bez opterećenja čeka da se ponedeljak vrati na posao. Radni dani ne moraju da budu prenatrpani obavezama ili haotični, i možete sve da stignete pre nego što odete u kancelariju ili iz nje izađete. Evo pokazujemo vam kako.

Pojedite doručak

Krećete iz kuće bez doručka i planirate da usput pojedete neki sendvič ili da jedete u kantini na poslu? Preskočite takvu rutinu. Najpre, vrlo je verovatno da ćete taj doručak ‘usput’ prekočiti jer nećete stići i onda ćete se za ručak prejesti. Ili, ako budete i stigli da jedete na poslu, u samom startu ćete biti u zaostatku sa poslom u odnosu na druge, jer ono što su oni obavili kod kuće, vi obavljate na poslu. Probutite se 15-20 minuta ranije ako treba – ali, idite na posao sa već pojedenim doručkom.

doručak Pet načina da uspešno počnete radni dan

Doručak pojedite kod kuće kako biste uštedeli vreme

Stignite na vreme

Ovo je nešto što ne bi trebalo ni pominjati. Ako stignete na vreme u kancelariju u startnoj ste prednosti da ispunite sve ciljeve postavljene za taj dan. Ovo takođe ostavlja dobar utisak na šefa i postavlja bolji primer kolegama. Pored toga, dolazak na vreme znači da će vam ostati vremena i za neke druge stvari, pa tako možda uradite više posla koji, onda, nećete morati da obavljate sutradan.

Organizujte dan

Dolazak na vreme će vam svakako pomoći. Isplanirajte ceo dan – koliko vremena ćete odvojiti za koju stvar i kojim redom ćete ih odraditi. Postavite mentalni sat za puš-pauze i ručak – i radite oko toga kako biste postigli sve što ste planirali.  Ovo je mnogo produktivnije nego započinjanje 30 stvari istovremeno a onda ludeti od obaveza.

organizacija Pet načina da uspešno počnete radni dan

Ako imate jasno isplaniran dan, i obaveze će se lakše završiti

Organizujte svoj prostor

Smejte se feng shui glupostima ako hoćete – ali svi ti klišei koji se tiču čovekovog okruženja koje pomaže ili uništava čovekovu volju nisu glupost. Kada imate organizovan radni prostor, brže i nalazite ono što vam je potrebno, što sprečava gubljenje vremena. To je vaš radni prostor a ne spavaća soba – bitno je da imate samo trunku ličnog pečata a ne celu ličnost prosutu po stolu.

Duboko udahnite

Ovo možda zvuči glupo, ali pokušajte ovako nešto čim dođete na posao i zauzmete mesto za stolom i upalite kompjuter. Brz izlazak iz kuće, ludilo saobraćaja a onda počinjanje posla sa previše obaveza i to pet puta nedeljno može da deluje jako naporno i da vas izludi. Sredite se, udahnite duboko i počnite dan mirno.

udah haha Pet načina da uspešno počnete radni dan

Udahnite, izbrojte do 10 i smirite se pre nego što se okrenete zadacima

Što više stvari uradite u toku jutra, više ćete vremena imati u toku dana, a potom i dosta vremena za odmaranje.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments