Hot topics

Da li si znala: Simptomi nedostatka magnezijuma i zašto ne bi trebalo da ih ignorišeš

Moja rođendanska želja ili kako sam uspela da dobijem više vremena za sebe i svoju porodicu

TREND ALERT: #musthave patike za novu sezonu

Zabavne stvari koje moraš da uradiš ove jeseni!

Rick Owens – Iggy Pop modnog dizajna

Nema potrebe da čekaš Novu godinu: 4 razloga zbog kojih je bolje doneti jesenje odluke

SS20 Favourite: Punđa koja je obeležila #streetstyle izdanja tokom nedelja mode

Modna retrospektiva: Priče koje se kriju iza svake Dior Couture kolekcije Johna Galliana

Novi minimal: Umeće dekorisanja enterijera po ugledu na poznate influensere

10 najboljih poslovnih saveta za milenijalce

Uzećemo za primer dramu The Leopard, čija je radnja smeštena u 1860. godinu. Glumica Claudia Cardinale je u jednoj sceni u filmu bila obučena u belu Dior haljinu od organza materijala, na kojoj je bilo nekoliko slojeva tila, kako bi joj dali dodatni efekat. Korset koji je bio klasičan za šezdesete godine devetnaestog veka je imao na sebi gomilu sitnih detalja koji su dovodili ovaj kostim do čiste perfekcije. Koliko je taj korset bio neudoban, govori činjenica da je struk Claudie koji je inače bio 68cm bio zahvaljujući ovom odevnom predmetu sužen na 53-54cm, što joj je često ostavljalo i bolne masnice na telu.

Starinski materijali, vintage dugmad i jako malo udobnosti su najbolji načini da opišemo ove kostime. Tosi Visconti su se fokusirali dosta na to da se glumci čak i kreću kao da pripadaju tom vremenskom razdoblju. Kruti materijali su se uvek pobrinuli za to, hteli oni to ili ne. U slučaju da nisu mogli da pronađu te materijale za kostime, ovaj kostimograf je onda sarađivao sa lokalnim umetnicima koji su specijalno za njega pravili te materijale ponovo, samo za potrebe kostima.

Tada je samo nekoliko režisera i dizajnera moglo da kreira kostime koji odgovaraju dobu u koje je smeštena radnja filma, a Tosi je bio jedan od retkih kostimografa koji je izuzetno bio fokusiran na toliko detaljan pristup stvaranju kostima.

Bez obzira na to što je Tosi bio fokusiran na istoriju kostima, njegov rad je redovno istaknut kao inspiracija za mnoge danas popularne modne dizajnere. Dolce & Gabanna su posebno fascinirani njegovim radom, što ih je inspirisalo za nekoliko njihovih kolekcija. Manolo Blahnik i Valentino su istakli takođe u intervjuima Tosija kao jednu od najvećih inspiracija za njihov rad. Ipak je Roberto Cavalli bio taj koji je najbolje preneo energiju i emociju njegovih kostima, naročito iz filma The Leopard. Što se više moda kroz vreme menja, to sve više ovakvi detalji koje je stvarao ovaj kostimograf postaju bezvremenski.

Definitivno je da je spoj Tosija Viscontija bio dobitna kombinacija, što se i dan-danas vidi u modnoj industriji, ali isto tako u prvenstveno italijanskim filmovima, pa onda i u svetskoj kinematografiji.


izvor naslovne fotografije: instagram.com/ourlifestylechoices

Jovan

Editors choice