U poslednje vreme važi pravilo da svaka takozvana in devojka koja drži do sebe, mora u svojoj ljubavnoj biografiji imati bar jednu priču vezanu za mlađeg muškarca. Naime, često kao odgovor na pitanje “šta radiš večeras”  čujem “viđam se sa onim mojim malim” (mali – univerzalno ime za mlađeg muškarca). Kao što je nekad bilo kul imati gej prijatelja, sada je to šetati “piletinu”, kako je to označeno u žargonu.

Prvo da razjasnimo terminološke nedoumice. Pod “piletinom” se podrazumevaju muškarci koji su mlađi od vas i dobro izgledaju (mada je ova stavka individualna stvar – prosto ukusi su različiti). U ovom slučaju ne uzimam u obzir one koji su mlađi od vas 10 godina, to je suviše mlado za moj ukus (u mom slučaju bi imali 13 godina, tako da ne samo da je mlado nego i spada u psihološke poremećaje, a i može biti kažnjivo), al’ opet ukusi su različiti.  Devojke često posežu za piletinom ne samo kad su gladne (metaforički rečeno, recimo gladne pažnje, ljubavi i svega ostalog), već često i iz osvete tipu koji ih je ostavio (parola “vidi šetam zgodnog klinca, crkni od muke” – ne znam zašto ali ova tehnika za osvetu je iz nekog razloga vrlo delotvorna). Ako ste stariji i startuje vas klinac, ako se nećkate, često govore “ne smeta meni što si ti starija”. Hah, ali da li smeta vama da kada vas on pozove na žurku njegovi drugari pitaju “brate, što si poveo kevu?”, ili da trpite “mrzim te” poglede od njegovih vršnjakinja, koje piju sedmu đus-votku iz plastične čaše, ne bi li se ohrabrile da zaigraju sa svojom simpatijom.

Verovatno ćete se sa njim nalaziti na trgu “kod sata”, pa šetati do kraja Kneza, zastati na pešačkom prelazu kod Gradske biblioteke, malo se ljubakati dok je crveno svetlo, zatim nastaviti ustaljenom rutom do Pobednika (vama je to 378. put da ste na tom mestu, njemu verovatno 10.), gledati reku sa ograde (dok oko vas ljubavišu četrnaestogodišnjaci), zatim sesti na klupu, pojesti po sladoled i na kraju ga otpratiti na zadnji bus. Uz put možete da mu kupite i šećernu vunu da se zasladi. Ali ukoliko pređete prepreke vezane za vaš lični stav i stav bulumente njegovih drugara, na red dolazi osuda vaše okoline.

bedroom boredom Piletina se za prste lepi

Pretpostavljam da ukoliko bi se pitala vaša komšinica sa trećeg sprata, koja muško nije videla od leta ’69., vi biste sa viklerima na glavi pokušavali da zgotovite 124 sarmi za vaše dvoje musave dečurlije koje ste izrodili u 18. godini, i muža koji ispred televizora u beloj potkošulji,  gleda prenos utakmice Jagodina- Borac . Zbog tog prenosa opet propuštate “Dolinu ljubavi”, i nećete saznati da li je Lusi rekla Alehandru da je Lucija njegova ćerka. Naravno, ako i izdržite osudu dokonog komšiluka, koji vas vidi kao nemoralnu devojčuru,  na scenu stupa vaša porodica, koja bi u situacijama raspitivanja mnogobrojne rodbine o vašem ljubavnom statusu (mislim, što ste još uvek sami, mora da ste neka “na tri ćoška”), najradije vas zatvorila na tavan dok radoznali rođaci ne ispare iz vašeg stana. A tu su i vaši muški vršnjaci (koji još uvek žive sa roditeljima, puštaju stomak i bradu) koji naravno nikad ne razumeju šta vi to vidite na klincima. Da, stvarno, kako se usuđujete pored takvih prilika?  Naravno postoje i oni drugi vaši vršnjaci koji su sasvim pristojni, ali i oni verovatno jure piletinu, samo u ženskom obliku. Naićićete i na zlobne komentare svojih vršnjakinja (mada verujem da će vas većina podržati), ali sam sigurna da bi same umrle da se nađu na nekom parkingu za zgodnim momčićem kojeg bi pokidale “k’o svinja mastan džak”. Ali pošto sam sigurna da imate dovoljno samopouzdanja da stanete iza svojih izbora i da svoje stavove odbranite, svesni ste i da zabavljanje sa mlađim tipom ima i svojih prednosti.

Ja nisam sigurna da li su se estetski kriterijumi promenili tokom proteklih godina (ne bi trebalo, nisam baš toliko matora), ali primećujem da mlađi muškarci izgledaju neuporedivo bolje nego stariji. Možda su stariji odlučili da bojkotuju pritiske modernog potrošačkog društva koje pred vas stavlja zahteve da u po’ noći izgledate kao da ste sišli sa piste (kao kad u španskim serijama sirotica iz favele izgleda kao da živi u kraljevskoj palati). Ali su zato mlađi kao sa reklame za donji veš (muški naravno). Ne znam šta jedu i piju (znam neke koji žive samo na proteinima – nikad od mene neće biti fitness girl ), koliko vremena provode u teretani, koliko koštaju steroidi, ali znam da će on kupiti zadivljene poglede gde god da se pojavite i na taj način vam dizati ego (ovo je prednost samo ako niste ljubomorna lujka ili slepi obožavalac samo sopstvenog lika i dela).

Dalje, ovi momci su uglavnom mnogo opušteniji (kako i da ne budu, nema posla, nervoznog šefa i sličnih nedaća zaposlenog čoveka), spremni da sve probaju i izlaze do iznemoglosti. Verovatno vas i obožavaju, jer im realno dižete rejting u društvu (na “šetanje matorke” se dobijaju dodatni poeni). Verujem da vam neće biti teško da ga šarmirate, ipak vi imate više godina iskustva u zavođenju nego on.

Ipak kao što sve ima svoje pro&contra tako sam sigurna da vas ova moja pisanija neće sprečiti da se zaljubite ako ocenite da dotični mladić ima kvalitete koje vi smatrate relevantnim za uspešnu vezu. Znam neke tridesetogodišnjake za koje biste pouzdano rekli da su nalaze u pretpubertetskoj fazi odrastanja, tako da uzrasna ograničenja ne bi trebalo da vam budu prepreka. Za mene bar nisu, jer kvalitetna veza se po meni ne meri brojem iz krštenice, već neki drugim stvarima.  Tako je to kad su mlađi muškarci u pitanju, a kako je kad se juri piletina ženskog roda, možda u nekom od sledećih tekstova, potrebna su mi muška mišljenja pre toga.


Holi Golajtli je nepopravljivi optimista sa namerom da svoje snove i ciljeve uvek sprovede u realnost. Iako je kao životni poziv odabrala da bude psiholog, ne, ne može biti vaš lični psihoterapeut. Netalentovana za sport, ali sa talentom da celu noć igra u potpeticama od 10cm. Voli pivo sa borovnicom, Kosančićev venac, miris lipe u proleće, klizanje, crne haljine, kafanu, džentlmene, šiš u tri ujutru, karaoke, češkanje, tursku kafu bez šećera, knjige i da stalno nešto menja.

Comments