Seks nije uvek fantastičan, uzbudljiv i ispunjavajući, bilo da ste u fazi medenog meseca, ili ste već pet godina zajedno. Ima perioda kada ste nezadovoljni i frustrirani, iz milion razloga. Mnogi parovi se suočavaju sa nezadovoljstvom u seksu, bez obzira koliko su dugo zajedno, koliko se vole, koliko su posvećeni i puni poverenja i poštovanja – lakše je, doduše, nositi se sa bilo kojim problemom, pa i sa nezadovoljavajućim seksom, ako su svi ovi uslovi ispunjeni.

Kada je seks odličan, kada vam sve dobro ide, sve je lakše – uopšte i ne mislite o seksu i ponekad vam se učini da su ljudi preopterećeni, da sve više pričaju i pišu o seksu, kao da je to najvažnija stvar u životu. Ali, kada se suočite sa nezadovoljstvom, kada osećate da vam je seks sa partnerom dosadan, da se sveo na nivo svih ostalih stvari koje treba obavljati u određeno vreme na određen način, počećete više da razmišljate o seksu. Pa, umesto da zamišljate kako bi bilo sa nekim drugim (to rade svi kojima nedostaje uzbuđenje u vezi), poboljšajte seksualni život, na obostrano zadovoljstvo.

Poboljšajte seksualni život i povećajte zadovoljstvo na ove načine

Razgovor, pre svega 

Komunikacija je ključna, to je rečenica koju znaju i vrapci na grani, ali svi smo skloni da smetnemo s uma koliko je istinita. Ako ne razgovarate o onome što vas muči, povlačite se u sebe, udaljavate se od partnera, nezadovoljstvo se nakuplja i sve ste dalje od rešenja. Postajete anksiozni, ogorčeni, neraspoloženi – svaki aspekt odnosa trpi, kada se u jednom od njih pojavi smetnja. Zato ne dozvolite da se komunikacija ugasi i ako primetite da ste se već udaljili i distancirali, priznajte sebi da se ništa neće rešiti na taj način, a da će verovatno postati i gore, jer udaljavanje vodi samo ka još većoj udaljenosti i zahlađenju odnosa. Inicirajte razgovor, kad se jednom komunikacioni kanal otvori, biće vam lakše, šta god govorili i čuli. Možda se problem u vašoj vezi samo pokazuje kroz seks i možda ćete, započinjući razgovor o seksu, završiti na sasvim drugom mestu, razmatrajući druge aspekte svog odnosa i svoja uverenja, očekivanja i potrebe. Svakako ćete otkriti nešto važno, zato, razgovarajte. 

Tražite ono što želite  

Može delovati zaprepašćujuće, ali sasvim je moguće da partner nema pojma da vam nešto smeta i nedostaje, da niste zadovoljni i da vam seks ne prija kao ranije. A vi možete biti dvostruko ljuti – što on to ne primećuje i što ne možete da mu tek tako srušite iluzije. Pa, možda neće morati da dođe ni do kakve drame, ako primenite taktiku igre. Poboljšajte seksualni život tako što ćete inicirati ono što želite u krevetu. Tražite od partnera da uradi ono što hoćete, pokažite mu kako – možda će ga i to zaprepastiti, ali svakako će biti izazvan da vam izađe u susret. Inicirajući promene, otvarate komunikacioni kanal i smanjujete naboj, pa onaj „veliki razgovor“ ne morate voditi kao da ste započeli proces suđenja, već ga možete pretvoriti u male razgovore o fantazijama i igrama, o promenama koje želite da unesete u vaš seksualni život. 

Pročitajte i ovo: Kako preživeti neprijatne momente tokom seksa?

Pokušajte da se distancirate od dnevnih problema 

Kada ste opterećeni finansijskim i porodičnim problemima, teško ćete postići raspoloženje potrebno za uživanje u seksu. Zato pokušajte da priđete sa druge strane – shvatite seks kao distrakciju u odnosu na probleme (koje nećete rešiti tako što ćete neprekidno brinuti), kao način da se oraspoložite i napunite energijom koja vam je potrebna da biste se nosili sa izazovima svakodnevnog života. Kada se jednom nađete u krevetu sa partnerom, posvetite mu se, prepustite se milovanjima, probudite strast i uživajte. Omogućite uslove da se rasteretite – isključite telefon i TV, pustite muziku, prigušite svetla, napravite romantičnu atmosferu, koja vas izmešta iz svakodnevice. 

Ne gledajte na sat 

Ne opterećujte se time koliko seks traje. Nekad ćete biti raspoloženi za sporo i dugo vođenje ljubavi, uzbuđenje će rasti lagano i intimna igra će potrajati i sat ili dva. Ponekad ćete samo „planuti“ i odleteti do zvezda i natrag, a da ne prođe ni deset minuta. U redu je odvojiti vreme, imati dugu predigru, sa masažom i maženjem, ali u redu je imati kratak, brz i eksplozivan seks koji vas rešava napetosti. Sasvim je na mestu voditi ljubav sa voljenom osobom, ali je potpuno u redu imati samo seks, samo se „kresnuti“ sa istom osobom. 

Promenite rutinu 

Uigrani parovi imaju rutinu – od signala koje jedno drugom upućuju, preko uobičajenog vremena u danu (i određenim danima), do redosleda kojim pristupaju seksualnoj igri i poza koje primenjuju. Naravno, to može biti sasvim zadovoljavajuće, ali ako se unapred „smorite“ kad pomislite na to kako će sve ići predviđenim tokom, uvedite određene promene i iznenađenja. Možda partneru bude čudno (šta sad izmišljate), ali svakako će vas pratiti i prilagoditi se, a verovatno će biti inspirisan i da sam inicira intiman susret na način različit od uobičajenog. 

Pročitajte i ovo: Seksualna frustracija ne nastaje samo zbog nedostatka seksualnih odnosa, a evo kako da je rešite

Isprobajte igračke 

Poboljšajte seksualni život uvodeći u igru – igračke. Seks igračke nisu izmišljene samo za osobe koje nemaju partnere i izvode seksualnu igru same sa sobom. Mnogi parovi su obogatili svoju intimu isprobavajući seks igračke – možda je to vibrator, a možda lisice, ili neka druga „seks – oprema“ koja vam budi maštu. Parovi koji su otvoreni za eksperimentisanje, prijavljuju mnogo razigraniji, uzbudljiviji i češći seks! 

Nemojte prestati da flertujete i zavodite 

Flert sa partnerom je deo te razigranosti – mnogo je slađe i inspirativnije poslati partneru dvosmislenu poruku, ili izazovnu fotografiju mnogo pre nego što budete u prilici da imate seks, nego pristupati seksu bez reči, ili imati unapred dogovorene termine. Zakažite sastanak i ponašajte se kao da se tek upoznajete – videli ste to na filmu, ali parovi to zaista rade, jer može da bude vrlo zabavno i seksi. 

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević 

Comments