U vezi stvari funkcionišu onako kako se postave na početku – stvaraju se prećutni ugovori, koji vremenom dobiju snagu inercije, koju je teško zaustaviti i promeniti. Da bi od početka uspostavila “ugovor” zbog koga nećeš uskoro zažaliti, potrebno je da budeš poštena i iskrena, naročito u bitnim stvarima. Teško je odoleti želji da se pokažeš kao ispravna i velikodušna osoba, koja sve razume i prihvata, ali neke stvari treba priznati, a negde postaviti granice odmah, jer će one kasnije biti izvor sukoba i nezadovoljstva.

Greške iz prošlosti

Kad si već sigurna da se osećanja razvijaju među vama, treba da razgovarate o svojim prethodnim vezama i greškama koje ste u njima napravili – jer to su greške iz kojih ste izvukli neke pouke i ne želite da ih ponovite. Tu su takođe i načini na koje si bila povređena u ranijim vezama, a sadašnji partner to ne treba da plaća i da bude izložen tvojoj sumnjičavosti i nepoverenju, a da ne zna zašto se to dešava. Ako si varala, ili bila prevarena, o tome treba da razgovaraš sa novim dečkom – neprijatne i bolne teme su najbrži put do uspostavljanja bliskosti i poverenja.

Potreba za vremenom za sebe i samoćom

On ne treba da misli da si ti uvek raspoložena i nasmejana i da si stalno na raspolaganju i treba da te vidi, upozna i razume i kad si nervozna, ljuta, tužna, kad ti nije ni do čega i treba da razume kad želiš da budeš sama, da nikuda ne ideš i da se ne vidiš sa njim. Svakome povremeno treba malo mira i samoće i što pre se ta potreba izloži, prikaže i iskomunicira, brže će biti prihvaćena kao uobičajena. Inače bi on mogao da zamišlja ko zna šta, kad ti počneš da pronalaziš izgovore da se malo osamiš, da te sumnjiči i da se nepotrebno sukobljavate oko nečega što samo treba da se prihvati. Osim što je normalno da želiš da budeš sama, normalno je i potrebno i da tražiš utehu i podršku – pozovi ga nekad kad si tužna i obeshrabrena, da ti pravi društvo, da bude uz tebe u toj kriznoj situaciji, on treba da upozna i slabu i ranjivu stranu tvoje ličnosti.

Comments