Verujemo u stereotipe, koje smo možda “nasledili” u porodici, a koji su prevaziđeni, ali verujemo i u ono u šta nam je lakše da verujemo. Kada se suočimo sa prevarom, tražimo razlog, jer nam je najteže da poverujemo da je prevara moguća i bez nekog jakog razloga i da za nju jednostavno nema opravdanja.

U prevaru se upuštaju oni koji su nesrećni u braku ili vezi

To bi bilo sasvim prihvatljivo opravdanje, ali to je ujedno i prebacivanje krivice na partnera – partner je uzrok nesreće, dakle, “dozvoljeno” je potražiti sreću na drugoj strani. Ali to najčešće nije istina, naročito kod muškog sveta. Mnogi muškarci koji vole svoje partnerke i imaju odličan seks sa njima, ne propuštaju priliku da “kresnu nešto sa strane”, dok najveći postotak žena koje varaju, kao razlog navode nezadovoljstvo u partnerskom odnosu. Prevara se dešava u trenucima krize u vezi, kao što se dešava i samo zato što su se stekle okolnosti – prilika i zainteresovana osoba. Ponekad, ljudi odolevaju ozbiljnom iskušenju (kad im se druga osoba baš sviđa), jer tada osećaju da to dovodi njihovu vezu u opasnost, a ponekad se olako upuštaju u prevaru sa nekim “nebitnim” jer u tome ne vide nikakvu pretnju vezi.

Muškarci su veći preljubnici

Ovaj stereotip je vrlo dugo imao osnova u realnosti, ali u novije vreme trend ženske prevare raste i “preti” da dostigne muški procenat. Žene se u novije vreme lakše odlučuju na prevaru, da bi iskusile nešto novo i da bi sebi nešto potvrdile, ali i zbog toga što žele da “kazne” partnere koji ih zanemaruju. Prevara je jednako praćena osećanjem krivice i kod žena i kod muškaraca, pa zbog toga najčešće i biva otkrivena – preljubnici sami priznaju, ili nesvesno ostavljaju tragove, kako bi bili razotkriveni. Naravno, postoje i oni koji ne razumeju koncept monogamije, prevara im je način života i uopšte se ne osećaju loše zbog svojih avantura.

U pitanju je samo seks

Ako vam je lakše da tako mislite, jer ste prevareni, u redu je. Ali ako ste i sami varali, onda dobro znate da to nije istina. Iako muškarci uglavnom tvrde da varaju zbog seksa, ni oni nisu imuni na emocionalno uplitanje. Osećanja koja ne mogu da izraze i podele sa partnerkom, moraju negde da se kanališu, pa ako im neka žena pokazuje razumevanje i spremna je da ih teši, oni će tu utehu i prihvatiti – na svim nivoima. Takođe, nakon prevare se dešava da onaj ko je prevario (muškarac ili žena) ne može da se vrati u vezu kao da ništa nije bilo, ne samo zbog griže savesti i narušenog poverenja, nego zato što tokom afere shvata šta je ono što traži od odnosa i da to ne može da ima u vezi u kojoj se nalazi. To je češći uzrok raskida posle otkrivene prevare, nego povređenost i neopraštanje.

Comments