Pečurke su vrlo prijatnog ukusa i hranljive vrednosti, pa nije ni čudo što se koriste u ljudskoj ishrani već vekovima. Moderna tehnologija je omogućila da se pečurke uzgajaju tokom cele godine. Iako su na našim prostorima najpopularniji šampinjoni, ponuda je poslednjih nekoliko godina šarenolika. Skoro u svim većim marketima možete naći bukovače, lisičarke, tartufe, šitaki i dr. Bogate aminokiselinama, proteinima, vitaminima, mineralima i ugljenim hidratima, pečurke bi trebalo biti sastavni deo vaše ishrane.  Pečurke se mogu spremiti na razne načine, a u daljem tekstu vam dajemo sjajan recept za pripremu bukovača.

Sastojci

– 500 gr bukovača
– Pivo
– Senf
– Brašno
– Jaja (po izboru)

Priprema

Potopite bukovače u hladno pivo da odstoje 15 min. Nakon toga ih premažite senfom, uvaljajte ih u brašno ( i jaja po izboru) i pržite na visokoj temperaturi u dubokom sudu, da deo koji se pohuje dobije zlatnu boju i postane hrskav. Otresite višak ulja i stavite bukovače na ubruse kako bi pokupile ostatak ulja. Bukovače jedite što pre, jer su tada najukusnije. Kao ekstra dodatak, na kraju možete ih posuti parmezanom ili dodati sok od limuna.

Bon appetit!


Nikola Trajković je inženjer, pustolov i urbani kreativac. Zakleti Dorćolac koji najviše voli da živi svuda po malo. Život u Parizu i Istanbulu obogatio je način na koji doživljava modu.

Comments