Završili ste fakultet  sa prosečnom ocenom vrednom poštovanja, sate i sate ste proveli nad knjigom i apsolutno vam je poznat onaj osećaj položenog najtežeg ispita iz prvog puta, a ipak danas sedite kod kuće i spremate se za po ko zna koji odlazak na razgovor za posao u poslednjih par meseci. Ne očajavajte, ako je za utehu niste jedini. Nažalost, štaviše!

Situacija u državi, svetska ekonomska kriza koja ruši i najveće ekonomske sile, pa zapošljavanje preko veza i vezica. Sve vam ovo zvuči poznato, al’ opet, znam, ne rešava pitanje vašeg radnog odnosa. Možda ipak postoji nešto što vam je promaklo ili na šta niste obratili pažnju.

Da li ste iskontaktirali sve poznanike iz srednje škole, starog kraja, sa studija koji sada negde rade. Možda vam baš oni mogu pomoći u pronalasku novog posla. Na primer, možda bi bilo dobro da im pošaljete email sa svojim CV-jem i zamolite ih da ukoliko su u mogućnosti isti proslede HR službi (Human Resources – ljudski resursi, kadrovska služva) svoje firme. Ko zna, ništa ne možete da izgubite, a možda je neko od njih baš na nekoj poziciji ili je pak u firmi gde se traži osoba vašeg profila.

Da li ste pogledali i sredili svoj CV (Biografiju) i Motivaciono pismo da nemaju pravopisnih grešaka, da budu estetski na visokom nivou i da li ste nabrojali sve pozicije na kojima ste nekada radili. Vrlo često mladi greše pa zaborave da stave recimo svoj rad tokom srednje škole ili preko Omladinske zadruge. Takođe, danas postoji na internetu toliko tutorijala o tome kako napraviti CV i kako ga standardizovati (Euro Pass forma CV je u većini svetskih kompanija najprihvatljivija). Slika je obavezan deo Radne biografije i to naravno ne bilo kakva. Ukoliko ste u prilici stavite sliku na kojoj imate blagi osmeh i na kojoj ste formalno obučeni.

Često mladi kada konkurišu za posao prilikom slanja CV-ja zaborave (ili ih pak mrzi) da napišu Motivaciono pismo. Verujte to je upravo jedan od eliminacionih segmenata u tom prvom krugu zapošljavanja kada ljudi u kadrovskoj službi dobiju na stotine CV-jeva i Molbi za posao. U Motivacionom pismu navedite sve razloge zbog kojih konkurišete na konkretnu poziciju, opišite svoje Radno iskustvo i dajte Motivacionom pismu lični pečat. Nemojte da vaše pismo bude Copy-Paste varijanta, gde se faktički vidi da ste ga napisali i poslali pro forme. Zaposleni u ljudskim resursima umeju to da osete.

Interview Biznis saveti: Pomažemo vam da pronađete posao

Danas postoji veliki broj sajtova za zapošljavanje. Neka vam bude svakodnevni rutual da kada ustanete uz prvu jutranju kafu pregledate sve novine kada su u pitanju tek postavljeni oglasi i bilo bi korisno da povežete te portale sa svojom ličnom email adresom i da vam novi oglasi stižu na e-poštu.

Pored standardnih portala za zapošljavanje dosta kompanija ima naviku da na kompanijskim sajtovima postavlja konkurse za posao, pa bi bilo korisno da imate bazu od dvadesetak firmi u kojima biste voleli da radite i da proveravate par puta tokom nedelje da kojim slučajem nije otvoreno novo radno mesto. Takođe u svakoj od tih firmi popunite standardizovane obrasce (formulare) koji se nalaze u segmentu “zapošljavanje”. Ne budite lenji, ukoliko su ti formulari obimni i ukoliko zahtevaju malo više vremena za odgovore dajte sve od sebe.

Dok čekate posao svojih snova nemojte sedeti skrštenih ruku. Upišite kurs naprednog engleskog ili se posvetite učenju nekog drugog stranog jezika, kursevi iz IT oblasti mogu vam samo pomoći bilo kojim poslom da se bavite. Za koje god dodatno znanje da se opredelite budite sigurni da će vam značiti. Čuvena ROI (return on investement) stopa je najviša kada je u pitanju obrazovanje, ili ti prevedeno na jezik nekoga ko nije studirao ekonomiju, svaki dinar uložen u obrazovanje vraća se duplom merom, tako da…

Radite na sebi, slobodno vreme neka bude vaša nagrada, a ne činjenično stanje, a posao će doći sigurno.

Dajte sve od sebe. Samo strpljivo.

Možda baš sutra dobijete poziv ili odgovor na molbu kojom ste aplicirali za posao.

Milica Popović

Comments