Život teče, vreme prolazi, a da se i ne obaziremo na stvari iz prošlosti kao što su Internet mogućnosti nekada. Palo nam je na pamet da se malo pozabavimo i ispitamo kako su popularni sajtovi: Google, Twitter, Facebook, My Space, Yahoo i ostali, izgledali nekada.

Verujemo da svako od vas ima bar na nekom sajtu svoj nalog, pa bi bilo veoma interesantno da se prisetimo kako je to nekada funkcionisalo.

Društvena mreža Facebook, prvobitno je nazvana “TheFacebook”, pa je na insistiranje Šona Kartera to “the” nestalo. Ova društvena mreža razvila se prvo među nekolicinom studenata, koji su bili prijatelji i cimeri osnivača, Marka Zakenberga. Od veoma malog projekta koji je započet sa nekoliko (pozajmljenih) dolara postao je enormni projekat koji broji više od milijardu korisnika.

Slika110 Popularni sajtovi: Nekad i sad

“Welcome to Thefacebook” i prvi izgled ove društvene mreže pre 10 godina

Da li se sećate Googlea iz 1998? Izgledao je baš ovako, a ovu Internet stranicu osnovala su dva studenta Lari Pejdž i Sergej Brin.

Zanimljivo je reći kako je Google po prvi put pretraživao pomoću tada jedinstvenog sistema posećenosti korisnika. Dakle, što je neka stranica bila više posećena, to se ona nalazila više pri vrhu kada ste hteli naći pojam koji se nalazi na toj stranici. Danas, većina velikih pretraživača koristi tu tehniku.

Slika29 Popularni sajtovi: Nekad i sad

Početna stranica je veoma jednostavna, a ni do dana današnjeg se neke komponente nisu promenile

YouTube nastaje 2005. godine i započinje eru video-rekordinga. Prema istraživanjima iz 2006, na ovoj stranici dnevno je pregledano 100 miliona video-isečaka, a postavljano 65 hiljada novih.

Slika34 Popularni sajtovi: Nekad i sad

Ovako je izgledao YouTube nekada

Pokrenut u martu 1995. nije nimalo ličio na ono što je danas. Yahoo je danas svetski poznata stranica i koristi je mnogo ljudi.

Slika45 Popularni sajtovi: Nekad i sad

Sada je stranica drugačija i malo “ukrašena”

Teško je poverovati, ali druga po redu društvena mreža koja hara svetom, Twitter, nekada je izgledala baš ovako.

Slika54 Popularni sajtovi: Nekad i sad

Od prvog predstavljanja 2006. godine, ova društvena mreža beleži nezaustavljiv rast


Violeta Stojanović

Comments