Osobe sa graničnim poremećajem ličnosti su vrlo senzitivne i odlični su manipulatori. One osećaju vašu unutrašnju borbu, poznaju vaše slabosti i koriste ih protiv vas, neprekidno vas na hiljadu suptilnih načina dovodeći u situaciju da osećate krivicu. 

Postoji više tipova osoba sa graničnim poremećajem ličnosti – neki pokazuju mirnije i manje dramatične verzije ovog poremećaja, neki imaju napade besa i agresivne ispade, neki su suicidni i stalno prete samoubistvom. Ali, svi oni imaju velike probleme u intimnim vezama – a imate ih i vi, ako ste u prisnom odnosu sa osobom sa graničnim poremećajem ličnosti. 

milan popovic FHvpa4 Fpu8 unsplash e1594373566223 Postavite granice u odnosu   veza sa osobom sa graničnim poremećajem ličnosti

Deliti život ili biti u vezi sa ovakvom osobom, intenzivno je iskustvo, koje vas uvlači sve dublje i dublje. Stalno se kidate između odgovornosti prema voljenoj osobi, kojoj želite da pomognete i odgovornosti prema sebi, jer vam je jasno da vas emotivni tornado usisava, oduzima vam samostalnost i narušava integritet. Ne možete da napustite nekog koga volite, kad mu je potrebna pomoć – a osobi sa graničnim poremećajem ličnosti je stalno potrebna, a ne možete ni da pružite pomoć na odgovarajući način, jer niste terapeut. Vaš cilj može biti da navedete voljenu osobu da potraži stručnu pomoć i da se osnaži, ali ako u tome uporno ne uspevate, dolazite u situaciju da morate da spasavate sebe. I to stalno odlažete, jer vas izjeda osećanje krivice – osećate se kao izdajica, jer ne možete da zaštitite, utešite i osvestite voljenu osobu, a pomišljate da pobegnete od tih bezuspešnih pokušaja. 

Ali vi možete biti odgovorni samo za ono što možete da kontrolišete – pokušali ste na sto načina da pomognete voljenoj osobi, a ona nastavlja da manipuliše. Prestaje da uzima lekove, preti samoubistvom i zatim ne odgovara na poruke dok vi ludite od brige, upušta se u avanturu i povređuje pvaša osećanja – a vi u svemu vidite svoj neuspeh i krivica vas izjeda. 

Evo nekih strategija koje možete pokušati da primenite, kako biste se se izborili sa svojim osećanjem krivice u ovoj bolnoj i delikatnoj situaciji. One vas upućuju kako da postavite granice i sačuvate sebe, dajući prostor voljenoj osobi da preuzme odgovornost za sebe. 

Comments