Ono kad se požališ prijateljici da ste raskinuli, a ona kaže “opet!” ili “ah, a koji je to put do sad?” – na skali od jedan do deset koliko se osećaš kao magarac? To sigurno nisu jedini momenti kad ti je jasno da je to što radiš (stalno mu opraštaš i miriš se sa njim) neozbiljno, nezrelo, destruktivno i toksično i da ta veza nikada neće postati stabilna – jer je potrebno da se on promeni i postane odgovoran, a to se neće desiti samo zato što ti veruješ u to. U skoro svakoj dugoj vezi bilo je trenutaka kad su partneri poverovali da se više ne vole, ili da se ne može preći preko nekih stvari, pa su raskidali, pa su shvatali da je ljubav najvažnija, a da je sve ostalo ego-trip i glupost.

Ali parovi koji su imali to iskustvo, više se ne pecaju na sopstvena uverenja, na ljutnju i sujetu i trude se da održe ono što im je najvažnije i zbog čega su jedno drugom potrebni i posebni. Oni su nešto naučili iz teških lekcija i njihova veza je dublja, iskrenija, opuštenija i zrelija.

Možeš li ti to da kažeš sa sebe i svog partnera i za vašu vezu? Ili ti je negde jasno da je vaša veza površna i da tu nema prave ljubavi, razumevanja i učenja, a možda stvari stoje i još gore – možda si ti žrtva svojih očekivanja i svog slepila, a partner te jednostavno iskorišćava.

Ovo su znaci da sledeći put ne treba da mu oprostiš, nego treba da iskoristiš raskid i pobegneš što dalje od partnera koji ti ne daje ništa, koji te ne inspiriše da se razvijaš kao osoba, koji ti krade energiju (a možda i više od toga) i koji te, zapravo, ne voli.

Cimate se već dve godine

Za to vreme raskidali ste pet, šest puta, ne možeš više ni da se setiš koliko. Svaki put se završavalo tako što on dođe i uključi svoj šarm, počne da se ponaša kao pravi pokajnik, tvrdi da mu je žao i obećava da će se promeniti i uopšte, sladak je i umiljat, kakav je bio onda kad si se zaljubila u njega i ti mu oprostiš. Sledeći put kad se posvađate – a dešava se da on digne nos, naljuti se i ode – očekuješ da će se za desetak dana vratiti da traži da se pomirite i to se i dešava. Osećanje trijumfa zbog toga što si u pravu, pomisao da on ne može bez tebe i strah da ćeš ostati sama, navode te da mu svaki put oprostiš. To je postala dinamika vaše veze – raskidate i mirite se.

Comments