5 načina kako da boostuješ svoju BFF da ima više samopouzdanja

Mali saveti kako da tvoja koža duže ostane sjajna i mladolika

Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

1/2

Čula si za pojam “poštena svađa”? Ima razloga zašto je smišljena ova kovanica, jer postoje svađe koje su lukave, iskalkulisane, povedene sa namerom i uperene protiv partnera, koje podrivaju tuđu ličnost i samopouzdanje, perfidne su i bezobrazne. Pošteno svađanje znači da si prsla zbog nečeg i da govoriš baš ono što osećaš, izražavaš svoje sirove emocije, iskazuješ ljutnju i povređenost i ni na koji način ne pokušavaš da poniziš partnera i da ispadneš bolja od njega. Prosto, samo sipaš.

Onaj ko pokrene poštenu svađu, obično ukazuje na nešto važno, što je potrebno razumeti i pronaći rešenje, kompromis, način, a onom drugom bi bilo bolje da se u poštenoj svađi ne brani, nego da bude potpuno iskren u sagledavanju i objašnjavanju svojih motiva. Na ovaj način par uživa u dugoročnim benefitima svake poštene svađe.

Svađa vas suočava sa sirovim emocijama

Navikli smo da smatramo da u svađi ljudi često kažu ono što ne misle, ali zapravo, u svađi se na grub i sirov način obično izražava baš ono što se misli i oseća u tom trenutku. Da se niste posvađali, ne biste to tako ispoljili, niti bi čuli kako partner nešto doživljava – neulepšavanje osećanja, nevođenje računa o onome što se izgovara, pražnjenje emotivnog naboja, daje nam grubu sliku onoga što je istinito. Ako se izražava sumnja, nesigurnost, povređenost, ona će verovatno biti “pljusnuta” kroz optužbu da nas partner ne poštuje, da mu nije stalo do naših osećanja, da je sebičan i da nas ne voli.

Sipajući gorčinu i bes, izražavaš ono što te muči i boli, pa iako to zvuči dramatično i preterano, verovatno pogađa suštinu. U trenutku kada te je nečim povredio, partner verovatno jeste bio sebičan, nije te poštovao i nije mu bilo stalo do tvojih osećanja. I verovatno jeste zaboravio da si ti posebna osoba u njegovom životu i da te voli. Emotivni potres koji doživi kroz svađu, pomoći će mu da se seti – kad se strasti smire i kad počnete da razgovarate o temi koju ste burno pokrenuli. Jer posle poštene svađe, sledi pošten razgovor – ne dolazi u obzir da se neko naljuti i da zaćutite.

Editors choice