#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ako si čula za “hygge”, obožavaćeš “fika” koncept: Skandinavski način pravljenja pauze za kafu

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Da li si spremna za leto? Ovakav način ishrane pomaže da ubrzaš svoj metabolizam do maksimuma!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Požuri polako i zaobiđi stres

Požuri polako i zaobiđi stres

Kasnimo, probijamo rokove, drogiramo se kafama i energetskim pićima, da bismo ostali budni i završili poslove koji su se nagomilali. U kući, balansiramo sa nekoliko akcija odjednom, jer pokušavamo da šibamo poput formule jedan, ne bismo li dobili trku s vremenom – da završimo ručak da bude taman topao kad svi stignu, prostremo veš, usisamo, operemo sudove, sredimo džumbus, pa da se istuširamo i malo predahnemo. Hoćemo i da nam ostane vremena za uživanje, da odgledamo film, uradimo vežbe, stavimo pakovanje i pripremimo sve za sutra, pre nego što legnemo na vreme, da se pošteno odmorimo.

U pokušaju da skratimo prosečno prolazno vreme, da bi nam više ostalo za uživanje, ulažemo dodatni napor i dodatno se stresiramo.

Zato što ta trka izaziva napetost, zato što se nerviramo što nas sitnice sabotiraju, zato što već unapred znamo da ćemo i ovaj dan potrošiti kao da smo ga bacili preko glave, umesto da smo ga proživeli u sadašnjosti – u jedinom vremenu kojim raspolažemo.

Čak i vozači formule moraju da oduzmu gas kad uleću u krivinu, a pogrešna procena, izletanje sa staze i prevrtanje, košta ih trke, vozila, a verovatno i zdravlja.

I nas, svakodnevne amatere u brzini, koji svoja tela tretiramo kao trkački auto, a svoju mentalnu snagu kao pogon, čekaju opasnosti, na svakoj krivini.

Koliko puta vam se desilo da prikupljate neka dokumenta, štampate ih recimo, i ređate u žurbi, a onda zakačite rukavom polupraznu šoljicu kafe koju niste stigli da popijete na miru i… bespomoćno gledate dragocena dokumenta natopljena kafom, nečitka i neupotrebljiva. Kakav maler! A toliko ste žurili.

Ali taj maler ima samo jedno ime – užurbanost.

327543cfc2430a8a9512caf32ff42e8a Požuri polako i zaobiđi stres

Da ste sve to radili bez pritiska i stresa, pet sekundi sporije, verovatno ne biste u žurbi pokušavali da skratite putanju ruke od štampača do stola – što je najčešći uzrok prosipanja kafe, a možda bi i šoljica bila prazna, jer ste uspeli i da popijete tu kafu.

Isto tako, kad se kod kuće zaletite da od svog jedinog slobodnog dana napravite dan za kompletan ručak, veliko spremanje, bioskop i za opuštanje i odmor, desiće vam se da se već pri prvom potezu – pranju zaostalih sudova, na brzaka, da raskrčite radni prostor, toliko posečete na čašu koju ste u žurbi tretirali previše žustro, da danima nećete moći ništa da radite tom rukom, a kamoli da perete sudove.

To vas vaša formula upozorava da oduzmete gas. Jedan dan je previše kratak za sve što ste zamislili da strpate u njega. Usporite pre nego što oštetite vozilo. Manja oštećenja su samo upozorenja, posle kojih slede veći kvarovi. Šta ćete ako vam rikne motor?

Dakle, usporite. Operite sudove polako, vodeći računa o tome što radite, umesto da već razmišljate o pet sledećih poteza, koje nikako da napravite, jer vas pranje sudova usporava. Fokusirajte se na sadašnji trenutak. Držite pažnju. Umirite se, dišite i radite s pažnjom sve čega ste se poduhvatili. Ako ne želite da uludo potrošite dan, da se premorite, a planirali ste neku uživanciju, pojednostavite plan. Radite cele nedelje pomalo. Danas operite jedan prozor, sutra drugi, prekosutra usisavajte. Nakosutra kupatilo. Sudove perite stalno, biće brže i jednostavnije i neće se gomilati. Tako ćete stići do slobodnog dana, kada možete da odredite da ćete samo uživati. Spremite sendviče, koje ćete sa porodicom pojesti u parku, prošetajte, igrajte karte, pogledajte film koji ste odavno hteli da gledate.

4a6a905b40057f3f80e0af0db5c20077 Požuri polako i zaobiđi stres

I lezite na vreme, opušteni i zadovoljni, zato što ste ispunili svoj plan, umesto da ležete prekasno i preumorni razmišljajući šta ste još mogli da uradite, a prosto niste stigli.

Posla uvek ima, a efikasnost, kao i odmor, možete sebi da obezbedite usporavanjem i fokusiranjem, a ne ubrzavanjem i nerviranjem.

Izvor forografija: pinterest.com


Aleksina Đorđević

Editors choice