Suva, masna, dehidrirana ili osetljiva koža? Ovo će biti tvoj novi najbolji #SKINCARE prijatelj!

Wannabe editorijal: GAME OVER

Šta žene u tridesetim rade bolje od žena u dvadesetim?

Ovako to rade influenserke: Ovu beauty rutinu za negu kože lica moraš i ti da probaš!

Otkrivamo: Najinstagramičniji restoran u Beogradu

Koji PINK koktel treba da postane tvoje zaštitno piće? Reši KVIZ i saznaj!

Zašto vitamin C u službi lepe i negovane kože nikada neće izaći iz mode?

Laki načini da “one dane” učiniš manje stresnim i napornim

Radiš kao freelancer? Pronašli smo mesto koje će postati tvoja nova omiljena dnevna “kancelarija”!

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Kasnimo, probijamo rokove, drogiramo se kafama i energetskim pićima, da bismo ostali budni i završili poslove koji su se nagomilali. U kući, balansiramo sa nekoliko akcija odjednom, jer pokušavamo da šibamo poput formule jedan, ne bismo li dobili trku s vremenom – da završimo ručak da bude taman topao kad svi stignu, prostremo veš, usisamo, operemo sudove, sredimo džumbus, pa da se istuširamo i malo predahnemo. Hoćemo i da nam ostane vremena za uživanje, da odgledamo film, uradimo vežbe, stavimo pakovanje i pripremimo sve za sutra, pre nego što legnemo na vreme, da se pošteno odmorimo.

U pokušaju da skratimo prosečno prolazno vreme, da bi nam više ostalo za uživanje, ulažemo dodatni napor i dodatno se stresiramo.

Zato što ta trka izaziva napetost, zato što se nerviramo što nas sitnice sabotiraju, zato što već unapred znamo da ćemo i ovaj dan potrošiti kao da smo ga bacili preko glave, umesto da smo ga proživeli u sadašnjosti – u jedinom vremenu kojim raspolažemo.

Čak i vozači formule moraju da oduzmu gas kad uleću u krivinu, a pogrešna procena, izletanje sa staze i prevrtanje, košta ih trke, vozila, a verovatno i zdravlja.

I nas, svakodnevne amatere u brzini, koji svoja tela tretiramo kao trkački auto, a svoju mentalnu snagu kao pogon, čekaju opasnosti, na svakoj krivini.

Koliko puta vam se desilo da prikupljate neka dokumenta, štampate ih recimo, i ređate u žurbi, a onda zakačite rukavom polupraznu šoljicu kafe koju niste stigli da popijete na miru i… bespomoćno gledate dragocena dokumenta natopljena kafom, nečitka i neupotrebljiva. Kakav maler! A toliko ste žurili.

Ali taj maler ima samo jedno ime – užurbanost.

327543cfc2430a8a9512caf32ff42e8a Požuri polako i zaobiđi stres

Da ste sve to radili bez pritiska i stresa, pet sekundi sporije, verovatno ne biste u žurbi pokušavali da skratite putanju ruke od štampača do stola – što je najčešći uzrok prosipanja kafe, a možda bi i šoljica bila prazna, jer ste uspeli i da popijete tu kafu.

Isto tako, kad se kod kuće zaletite da od svog jedinog slobodnog dana napravite dan za kompletan ručak, veliko spremanje, bioskop i za opuštanje i odmor, desiće vam se da se već pri prvom potezu – pranju zaostalih sudova, na brzaka, da raskrčite radni prostor, toliko posečete na čašu koju ste u žurbi tretirali previše žustro, da danima nećete moći ništa da radite tom rukom, a kamoli da perete sudove.

To vas vaša formula upozorava da oduzmete gas. Jedan dan je previše kratak za sve što ste zamislili da strpate u njega. Usporite pre nego što oštetite vozilo. Manja oštećenja su samo upozorenja, posle kojih slede veći kvarovi. Šta ćete ako vam rikne motor?

Dakle, usporite. Operite sudove polako, vodeći računa o tome što radite, umesto da već razmišljate o pet sledećih poteza, koje nikako da napravite, jer vas pranje sudova usporava. Fokusirajte se na sadašnji trenutak. Držite pažnju. Umirite se, dišite i radite s pažnjom sve čega ste se poduhvatili. Ako ne želite da uludo potrošite dan, da se premorite, a planirali ste neku uživanciju, pojednostavite plan. Radite cele nedelje pomalo. Danas operite jedan prozor, sutra drugi, prekosutra usisavajte. Nakosutra kupatilo. Sudove perite stalno, biće brže i jednostavnije i neće se gomilati. Tako ćete stići do slobodnog dana, kada možete da odredite da ćete samo uživati. Spremite sendviče, koje ćete sa porodicom pojesti u parku, prošetajte, igrajte karte, pogledajte film koji ste odavno hteli da gledate.

4a6a905b40057f3f80e0af0db5c20077 Požuri polako i zaobiđi stres

I lezite na vreme, opušteni i zadovoljni, zato što ste ispunili svoj plan, umesto da ležete prekasno i preumorni razmišljajući šta ste još mogli da uradite, a prosto niste stigli.

Posla uvek ima, a efikasnost, kao i odmor, možete sebi da obezbedite usporavanjem i fokusiranjem, a ne ubrzavanjem i nerviranjem.

Izvor forografija: pinterest.com


Aleksina Đorđević

Editors choice