Imati ciljeve je dobro, postizati ih svojim trudom i radom je još bolje, ali evidentiranje i praćenje uspeha deluje kao nejasna kategorija. Šta to uopšte znači? Kako da pratite svoje uspehe i zašto biste to radili? Valjda znate šta ste postigli i koliko vam to vredi?

Da bismo razložili zašto je praćenje uspeha vredan alat u ličnom rastu, potrebno je da prvo razmotrimo šta je za koga uspeh. Iako za svakoga uspeh može biti nešto specifično i različito od onog što je za nekog drugog, generalno, uspeh znači aktivan rad i postizanje ciljeva. Ti ciljevi mogu biti lični i ticati se ličnog poboljšanja, a mogu spadati i u velike ciljeve koje društvo najviše vrednuje.

Stupiti u brak i zasnovati porodicu je opštepriznat uspeh, kao i posedovanje sopstvene kuće, dobijanje fakultetske diplome, osvajanje direktorske pozicije. Ali, vredni ciljevi su i opraštanje sebi, osvanje duševnog mira, ispoljavanje ljubavi i brige prema sebi, prevazilaženje nekog sabotirajućeg obrasca.

U suštini, mali lični uspesi u radu na sebi, obično vode ka većim uspesima koje društvo vrednuje. Veće samopouzdanje vas može dovesti do buđenja ambicija i osvajanja višeg položaja, isceljenje emocionale povrede može rezultirati stabilnom vezom i stupanjem u brak. Svi naši uspesi su povezani i zato je praćenje uspeha, njihovo identifikovanje i vrednovanje – važno.

Praćenje uspeha – male tajne velikih postignuća

Uspešni ljudi praktikuju praćenje svojih uspeha. Oni vode evidenciju i ništa ne zanemaruju, zato što su svesni koliko je važna motivacija i znaju kako da je održe (jer znaju i kako se lako gubi).

Praćenje uspeha omogućava zamah ka postizanju daljih ciljeva, a da biste taj zamah održali, zabeležite i vrednujte svaki pomak. Isto važi, bilo da se radi o sticanju dodatnog obrazovanja koje će vam omogućiti višu poziciju u firmi i veću platu, odlasku na terapiju ili skidanju suvišnih kilograma i oblikovanju figure. Bilo da imate karijerne, psihološke ili zdravstvene ciljeve, potrebno je vreme, rad, napor i resursi da do njih stignete. Možda će vam biti potrebno nekoliko godina da se popnete na višu lestvicu u hijerarhiji preduzeća, da doterate liniju i izgradite muskulaturu ili da zaokružite terapeutski proces i usvojite alate rada na sebi… To su sve ulaganja na duge staze, a dostizanje cilja ne donosi olakšanje i opuštanje, već zahteva od vas da održite nivo i standarde koje ste dosegli, ili da ih još povećate. Uspeh je uzlazna linija, koja bi na grafikonu izgleda isprekidano, jer beleži i padove i periode stagnacije, kao i skokove i blage pomake. Ali taj grafikon vam pokazuje da ste se sve vreme kretali napred.

389A6946 Zašto treba da pratite i evidentirate svoje uspehe?

Haljina: Fashion & Friends, Mantil: Fashion & Friends, Šal: P….S….Fashion, Čizme: Deichmann, Nakit: Swarovski, Torba: N fashion, Naočare: Optiplaza

Pročitajte i ovo: Strategije za bolju motivaciju uz minimum stresa i napora

Kako da pratite svoje uspehe

Najjednostavniji način za praćenje uspeha je da vodite kalendar (digitalni ili fizički) u kome ćete označiti svoja postignuća.

Bili vaši uspesi veliki ili mali (trista grama na vagi manje nego juče, uvid koji ste stekli na terapiji, zadatak za koji ste pohvaljeni, ispit koji ste položili…), zabeležite događaj. Možete voditi evidenciju u vidu dnevnika, kako biste u nekoliko reči ili rečenica opisali svoj uspeh, a možete koristiti i dnevnik i kalendar paralelno.

Kad god pogledate na kalendar, videćete obeležene datume (možda različitim bojama za male i veće prekretnice), a kad poželite da se setite na šta se tačno koji datum odnosi, potražite opis u svom dnevniku.

Pobrojani uspesi koje možete da vidite, koji su označeni i zabeleženi tako da ih percepirate čulom vida, imaju mnogo veće dejstvo na psihu, nego što ima razmišljanje i prisećanje. Zapisano i obeleženo deluje kao svedočanstvo, nepobitna činjenica koju možete sebi predočiti kad se obeshrabrite i naiđete na prepreke. Kad vidite koliko toga ste već postigli, nećete odustati, koliko god vam bilo teško da nastavite. A kad prevladate krizu i to ubeležite u svoj dnevnik i kalendar uspeha – imaćete još jedno dragoceno svedočanstvo o svojoj snazi i mogućnostima.

Praćenje uspeha je osnažujuće

Prigrlite male uspehe, jednako kao i velike – to je praktična životna mudrost, jer male uspehe možete pronaći u svakom danu, dok se veliki postižu retko, ali put do njih je ispunjen malim pomacima i postignućima. Praćenje uspeha vam pomaže da shvatite vrednost svakog koraka koji ste napravili i svake male pobede koju ste postigli. Male stvari se sabiraju i vremenom predstavljaju moćan zbir, koji vas utemeljuje u načinu života koji ste odabrali i daje vam puno vlasništvo nad vašim vrednostima, stabilnosti, samopoštovanjem.

Ako ne vodite evidenciju i ponašate se nonšalantno prema svojim uspesima, uzimajući ih zdravo za gotovo, propustićete da vrednujete sebe onako kako zaslužujete. I rizikovaćete da vas padovi i prepreke poraze u trenucima kada bi vas prelistavanje vaše evidencije uspeha ohrabrilo i osnažilo.

Takvi trenuci će se sigurno pojaviti i šta ćete tada da uradite? Da odustanete? Naljutite se na sebe, na svet, na boga i sudbinu i dignete ruke? Da napravite kompromis od kog vam se srce steže?

Kad imate evidenciju svojih uspeha, lakše ćete se setiti da uopšte ne morate da uradite ništa od toga i da možete preoblikovati fatalistički način razmišljanja i prevazići intenzivna zaslepljujuća osećanja i impulse – tako što ćete pogledati šta ste sve već uradili i setiti se kroz šta ste već (više puta) prošli. Izašli ste na kraj prošli put, izaći ćete opet – praćenje uspeha čuva vaše samopouzdanje, snagu i hrabrost i pomaže vam da prođete kroz krizne periode.

Razmislite o ovoj ideji i pokušajte iz zabave da napravite spisak malih postignuća u proteklih pet godina – stalno ćete se dosećati nečeg što ste zaboravili i shvatićete koliko je to obiman spisak i da nema šanse da se setite svega. A to će vam pomoći da shvatite vrednost dnevnika i kalendara uspeha, koji ćete od sada voditi u realnom vremenu.

Pročitajte i ovo: Mali razlozi da budete ponosne na sebe – koji su veći nego što mislite

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Brankica Milošević

Comments