Svakodnevno posmatramo devojke kojima smo okruženi i vidimo prelepa bića koje prate modu, uzdišu za septembarskim izdanjem “Vogue”-a, kupuju ponekad u Milanu i Parizu i maštaju uz kolumne koje piše Keri Bredšo. One su obrazovane i samouverene. One su na visokim štiklama, u suknjici i sakou, i podignute brade hitaju ka svojim nebeskim kancelarijama Airport City-ja, dok se zadovoljno sećaju još jednog provoda u društvu svojih cura u Pastisu te subote.

Ako se vratimo malo unazad, setićemo se da su pre nekih pedesetak godina ujedinjene žene širom sveta započele borbu za izjednačavanje svojih prava sa pravima muškaraca. I uspele su u tome (prim. aut. zbog čega su to uradile i tako nabacile sebi dodatne obaveze, još uvek nikome nije poznato). Tako, jedna savremena žena sa Zapada, kada se pogleda u ogledalo, iza sebe vidi 308-icu, svoj stan sa jednim plakarom za cipele i jednim za garderobu, veliku spavaću sobu sa posebnim kupatilom i još većim krevetom (da bi u odsustvu svog dragog mogla da spava dijagonalno), uramljenu fotografiju ispred izloga Dior-a sa vikenda u Parizu, kros-trenažer, veliki dvokrilni frižider i potpuno opremljenu kuhinju. Ovo je ženski časopis koji izlazi za specifično govorno područje. Na ovo poluostrvo sve kasno stiže, pa tako devojke i žene kaskaju za ženskim trendovima u svetu. Šta to ovde nedostaje sa one fotografije? Svi možemo da se složimo da je to kuhinja. Frižider je okej, jer im se potencijalno jako sviđaju ovi novi modeli koji se isporučuju u različitim bojama. A i moraju negde da ohlade belo vino.

Danas, savremene žene sa Zapada uživaju u svojim kuhinjama, dok performansom na ringli pokušavaju da naprave tajlandsku hranu. Ili žele rernu koja peče na 300C jer su čule da se vrhunski sufle formira na baš toj temperaturi. I naravno, pokušavaju da nabave samo svežu ribu, jer znaju da je riba najukusnija ako se sprema “sa što manje ničega”, prethodno uvaljana u onu krupnu morsku so. Naravno, imaju i snimljene sve epizode Džejmi Olivera (Jamie Oliver), nakon čega proklinju Britanca što ima tako uredno naslaganu policu svih tih začina koji se teško nabavljaju. Ukratko, savremeni trendovi promovišu kuvanje, gastronomiju i jedno sveopšte uživanje za domaćom trpezom.

Zato je jako čudno što naše uberženke na spominjanje kuvanja reaguju izvlačenjem očnjaka i kandži, uz snishodljiv poluosmeh, koji prati tako poznata rečenica – “Ne pada mi na pamet da ja sa svojom diplomom stojim pored ringle!” Verovatno je za takav stav prilično zaslužan život u udaljenom zapećku sveta, gde se još uvek provlače izlizani klišei, koji odavno nisu aktuelni (prim. aut. na stranu to što ovaj udaljeni zapećak ima dugu i jako ukusnu tradiciju kuvanja).

Ali ostavimo po strani trendove, lifestyle i svakodnevne banalnosti, poput te da da biste jeli morate sebi nešto da napravite, jer je besmisleno i dosadno stalno ići u restorane. Ili one da nakon što napravite sebi nešto za klopu, najsrećniji ste na svetu, jer znate da to što je u tanjiru sigurno je po vašem ukusu. Elem, kada sve to onako ćušnemo u stranu, glavni razlog zbog koga žene treba da kuvaju su muškarci. Kada devojka sebi i svom dečku smućka i napravi nešto, on će biti presrećan, ponosan, poješće sve što je u tanjiru i sledećih nekoliko dana će pamtiti taj ukus koji mu je njegova polovina obezbedila. Nisam siguran da postoji prijatnije iskustvo od toga. Sada će neko da se uhvati za seks, ali kako muški orgazam traje jako kratko, nakon čega možemo na miru da spavamo, ispada iz konkurencije. Vrhunac hedonizma nastupa kada onako umorni, nakon partije basketa, ulazite u njen stan, dok se iz kuhinje širi miomiris nečeg jako ukusnog. Tada, opijeni sedamo za kuhinjski sto i sa znojem koji nam se suši na telu potpuno očarani posmatramo kako leti po kuhinji i stvara nešto u čemu ćete da uživate. Nakon te bravura od ručka, večere ili samo užine, žena jednostavno zna da je uspela u životu, jer ispred sebe ima potpuno zadovoljnog muškarca, koga može bezbrižno da uhvati za ruku i odvede u sobu, jer pravi dezert tek dolazi.


Miloš MarkovićFilmofil. Gastronom. Zaljubljenik u fotografiju, sneg i besmislene rasprave do kasno u noć. Nema strpljenja za glupost. Voli da se smeje. Obožava kada devojke primete da ima retko maslinastozelene oči. Neizlečivi romantik. U pokušaju da odraste.

Comments