Tražite zajedničku istinu

Istina je subjektivna i ako se svako drži svoje tačke gledišta, ostećemo na sukobljenim stranama, dokazujući da smo u pravu. Nije važno ko je u pravu, jer verovatno je svako sa svoje pozicije bar donekle u pravu. Važno je šta je istina za nas i za onog drugog i kad shvatimo da su to različite istine, važno je da potražimo neku oko koje ćemo se složiti, koja važi u oba naša različita sistema vrednosti – a ljudski odnosi obiluju takvim istinama, uprkos svim podelama kojima podležemo.

Govorimo različitim jezikom

Služimo se različitim rečima da nešto ispoljimo, opišemo, objasnimo i često se dešava da nas neko ne razume baš onda kad smo se potrudili da budemo savršeno precizni. Govorite u svoje ime (ja osećam, ja mislim, meni se čini), tražite od sagovornika povratnu informaciju – da li vas je razumeo i tražite objašnjenja svaki put kad vam nešto nije jasno – nemojte podrazumevati da izrečeno ima isto značenje kao u vašem rečniku.

Prepoznajte projekciju

Mi projektujemo svoja osećanja, misli i osujećene težnje na sagovornika i on ih projektuje na nas. Naučite da prepoznate te projekcije i da ne dozvolite da utiču na vas u komunikaciji.

svadja 2 Pravila komunikacije: Pretvorite SVAĐU u razmenu mišljenja

Agresivca prepustite njegovoj agresiji

Kad komunicirate sa agresivnom osobom, ne smete preuzeti svu odgovornost za komunikaciju na sebe, samo zato što je agresivna osoba nesposobna za miran razgovor. Vaše je da date svoj deo nenasilne komunikacije (miran ton, neoptuživački nastup, potraga za zajedničkom istinom i konstruktivnim rešenjima, jasno iznošenje mišljenja i predloga) i da prepoznate momenat kad treba da istupite iz komunikacije i da zatvorite kanal razumevanja i pažnje ka agresivnoj osobi.

Obraćajte se biću osobe sa kojom komunicirate

Ovo je energetska tehnika, za koju vam nije potreban nikakav zen, samo budna pažnja i fokus. Sve što govorite uputite pravo u suštinu te osobe, u njenu dušu, u njeno biće, jer na tom nivou nema pogrešnog shvatanja. Obraćajte se sagovorniku kao sebi ravnom, stvarajući atmosferu komunikacije dve zrele, svesne osobe u potrazi za konstruktivnim rešenjima.

Završite razgovor na prijatan način

Recite da vam je drago što ste razgovarali, zahvalite na vremenu i strpljenju, izrazite nadu da ćete se uskoro ponovo videti – ili nešto slično tome, primereno situaciji, uzrastu i položaju osobe sa kojom okončavate razgovor.

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Izvori fotografija: www.funtard.com, www.theodysseyonline.com, www.readunwritten.com

Aleksina Đorđević

Comments