Odnos prijatelja sa povlasticama može biti neverovatno zgodan, ako malo detaljnije promislimo.

Zašto reći “ne” neobaveznom seksu, sa osobom koju dobro poznajete, u koju imate poverenja, a ipak ne želite vezu sa njom?

prijatelji sa povlasticama 2 Pravila prijatelja sa povlasticama

Ipak, ovaj odnos može biti pomalo dvosmislen i stvoriti jednostrana osećanja, pokvariti prijateljstvo ili dovesti do velikog nezadovoljstva i razočarenja. Kako bi se veza u formi “prijatelji sa povlasticama” održavala i držala podalje od brojnih pogrešnih skretanja, važno je pridržavati se nekih od važnih pravila.

Budite iskreni

U ovako specifičnom odnosu ključno je igrati sa otvorenim kartama. Najgora stvar koja može da vam se desi je da jedna osoba ima drugačija očekivanja od one druge i nada se da će se njihovo povremeno “zajedničko opuštanje” pretvoriti u vezu. Takođe, važno je biti otvoren u situaciji kada bar jedan partner želi da prekine da neguje ovaj dvosmislen odnos, i ujedno biti spreman na konačnost situacije u kojoj ste.

Budite otvoreni u seksu

Ako već potencijalno narušavate vaše prijateljstvo seksom, neka to bude seks vredan toga. Otvoreno izražavajte svoje želje. Takođe je važno da brinete o svom izgledu jednako kao što biste to radili sa svojim dečkom. To što vam je neko drug, ne znači da želi da gleda vaše neobrijane noge. I – uvek koristite kondom!

Budite emotivno spremni

prijatelji sa povlasticama 4 Pravila prijatelja sa povlasticama

Morate dobro raskrstiti sa sobom, svojim osećanjima i željama pre nego što uđete u ovaj odnos. Ako smatrate da vam je prijateljstvo važnije, promislite koliko će, i da li će ga ovo ugroziti. Ukoliko vam se vaš prijatelj dopada na drugačiji način, otvoreno mu to saopštite, i ne pokušavajte da odnos prijatelja sa povlasticama koristite kao put do veze, razočaraćete se.

Budite otvoreni za upoznavanje novih ljudi

Ne koristite to što imate prijatelja sa povlasticama kao opravdanje da se učaurite, i zastanete u potrazi za kvalitetnom, ispunjavajućom vezom.

Nemojte spavati zajedno

Ovde govorimo o spavanju u bukvalnom smislu. Buđenje pored nekoga je intimno, i dovodi do rizika da se emotivno vežete za tu osobu. Pozdravite se posle seksa, i spavajte u svojoj kući.

Preskočite maženje, poklončiće i sve što ide uz vezu

prijatelji sa povlasticama 3 Pravila prijatelja sa povlasticama

Da ne biste dodatno zakomplikovali već zbunjujuć odnos, preskočite svako ponašanje koje nalikuje vezi. Maženje, pokloni i upoznavanje sa roditeljima ne dolaze u obzir. Prihvatljivi su jedino neobavezan seks i prijateljska konverzacija.

Ne ljutite se ako druga osoba nađe nekoga pre vas

Ako ste od početka bili otvoreni, ljubomora je neprihvatljiva. Odlučili ste da imate seks dok ne upoznate nekog drugog, i toga se morate pridržavati, i biti pomirljivi ako druga osoba pre vas prekine ovaj specifični odnos.

Jasna Stanić

 

 

 

Comments