Svaka  ljubav obeležena je sebi svojstvenim koracima i zastajkivanjima. Korak napred, nazad dva. Nekom donesu postojanje i u očima sjaj, a nekom kraj i tugu. Nekad taj sledeći korak bude zauvek zapamćen i ovekovečen, a neko jednostavno taj napredak protraći i mora da ga pravi opet, sa drugom osobom. Često se trag primeti na licu, a nekad se savije i nestane kao da ga nije ni bilo. Srce se ispuni prazninom i zebnjom. Pitamo se posle, da li je taj korak pravi? Čemu onda promene koje stvaraju tišinu, mrak i zatamnjuju  put sreće i ljubavi? Idealno vreme za naredni korak u vezi se ne planira niti zna unapred, ali se zato pretpostavlja kao sled normalnih događaja koji se razvijaju u vezi.

Prvi poljubac, ako još uvek niste u vezi i više je nego dovoljan povod da ljubav započnete. Ovaj korak muškarcima i nije toliko važan koliko i devojkama, koje po načinu na koji se desi stvaraju utisak o muškarcu koji bi da se uvuče u njihovo srce. Rezultati pokazuju da se prvi poljubac dešava najkasnije tokom drugog sastanka, odnosno u prvoj nedelji veze.

Prvi put: “volim te” iz njegovih usta svaka devojka čuje i mnogo pre nego što bi to poželela. Danas muškarci olako shvataju ove dve reči, a tako i barataju njima. “Kažu da ljubav je samo reč, a ja za tebe imam dve: “volim te”.” Naravno da su ovako nežne i romantične reči san svake zaljubljene devojke, ali, muškarci, sačekajte da naši stomaci svare pojam da su u vezi. Još ni leptirići nisu pronašli svoje mesto u stomaku, sledi bombardovanje ovim rečima. Međutim, istraživanja pokazuju da čak i oni koji veruju u ljubav na prvi pogled čekaju sedam nedelja da kažu: “volim te“. Svaka iole razumna devojka znaće da je ovo najlakša poezija koju savlada svaki muškarac kako bi dobio seks. Nisam staromodna ako kažem da na to treba pričekati. Ne bračnu postelju, naravno. To je danas čak i smešno, ali sačekati period potreban da ga upoznaš. Nikad ne praviti korak dalje ako se još tražite. Ako niste pronašli zajedničko mesto gde se vole i mozak i telo. Što se vremenskog perioda tiče, to je relativno, od osobe do osobe, ali ne predugo da ne pomisli da si svetica i ne prekratko da ne bi pala u njegovim očima. Ispitanici su utvrdili da se partneri viđaju u proseku dva puta nedeljno, a pvi put vode ljubav nakon dve nedelje veze, tačnije posle četvrtog sastanka. Istraživači dodaju i to da je najosetljiviji trenutak u vezi prva izjava ljubavi. Oni ističu da ljudi često ovom izjavom mogu da uplaše partnera, pa ne savetuju da se “volim te” izgovara suviše rano. Sledi upoznavanje sa prijateljima koje nastupa posle tri nedelje veze.

Za upoznavanje sa njegovim roditeljima nikada nije pogodan trenutak. Ipak, ispitivanja pokazuju da je to period nakon šest nedelja upoznavanja. Svaka devojka koja je ovo prošla zna kako su neugodni i neprijatni trenuci tišine kad te njegova mama odmerava, a tata pogledom seče. Ako ste već prešli u ozbiljniji stadijum veze kada idete jedan kod drugog kući, vreme je za porodično upoznavanje.

Slika122 Pravo vreme za korak pr(a)vi

Provedimo leto zajedno

Jedan korak vodi ka drugom, a leto  može da privuče i namami parove da ga provedu zajedno. Ovo je odlična prilika da se dvoje upoznaju, bez skrivanja i pretvaranja.

Pre odluke o stupanju u zajednički život treba sebi postaviti par pitanja: “Da li ovo radim samo da bih se odvojila od roditelja?”, zatim: “Da li je ova odluka ubrzana nečim što je iskrslo, nečim neočekivanim?” i najvažnije: “Da li je pravo vreme da načinim ovaj korak?”. Vreme je onda kada si načinila s njim sve ove korake koji su u tekstu prethodno navedeni. Kada si videla kako je provesti leto s njim, kako funkcioniše njegova porodica, on u različitim situacijama, kako funkcionišete u krevetu, znak je da je i ovaj korak došao na red. Dakle, viđate se oko godinu dana (ili više), provodite dosta vremena zajedno, imate svoje teme, pesme, hranu… Ovo može da bude i korak smrti za vašu vezu, ali ukoliko provodite mnogo vremena zajedno, uglavnom on spava kod tebe ili ti kod njega, neće biti problema. Ako se vaš odnos temelji na razumevanju, poznaješ njegove karakterne nedostatke i sve to on može reći za tebe, poštujete međusobne odluke i želje, onda jeste pravo vreme za ovaj korak. Isključi alternativu da živite kod roditelja i razmisli da li ste finansijski obezbeđeni. Budi svesna da ovim postupkom ulažeš u budućnost sa njim. Svi ovi koraci u vezi zahtevaju određeni vremenski period, a sve to da na kraju iz njegovih usta ne bi čula: “Nismo jedno za drugo”. Pažljivo sa koračanjem u vezi.

Izvor fotografija: tumblr.com


Violeta Stojanović, student novinarstva, ide kroz život sa velikom željom da napreduje i voljom da svoj optimizam širi na druge. Najveće bogatstvo su joj dve rođene sestre. Uvek spremna da podari osmeh i toplu reč, a sa vama bi da deli i najdublje misli i osećanja. Uživa u dobroj muzici, filmovima, divi se umetnosti.

Comments