Tipovi katalizatora

Katalizatori su uravnoteženi, sposobni da predvode druge i da preuzimaju odgovornost, ali su zato često suviše kruti, drže se instrukcija i informacija striktno vezanih za određenu problematiku i šira slika im izmiče. Zato postižu prosečne rezultate i da bi napredovali, potreban im je drugačiji ugao sagledavanja, a ponekad je dobro i da odluku prepuste grupi ili timu koji predvode.

Vizionari

Oni takođe vole brze odluke – njihova vizija je jasna, sjajna, uzbudljiva i inspirišuća i čini im se da samo treba da posegnu i da je dostignu. Njima su dovoljne osnovne informacije i sopstevni osećaj. Naravno da je na taj način moguće promašiti i pogrešiti, pa ako spadate u vizionare (koji se često razočaravaju), tražite pomoć drugih u sagleadvanju šire slike i njenih problematičnih aspekata, koji mogu da sabotiraju uspeh.

Analitičan tip

Analitični umovi vole da planiraju, razmišljaju unapred i detaljno analiziraju sve mogućnosti i sve posledice svojih odluka. Dugo će prikupljati informacije, želeće da barataju činjenicama i da planiranjem umanje rizik. To je dobro, kada je u pitanju razvoj (porodice ili preduzeća), ali u kriznim situacijama, kada treba razmišljati brzo i delovati odlučno, analitičar se ne snalazi, usporava i smeta. Ako spadate u analitične tipove, prepustite onima koji su brži i neposredniji od vas da rešavaju krize, a vi se zatim bavite sastavljanjem kockica, razvojem i oporavkom.


izvor naslovne fotografije: instagram.com/starsouls_

Brankica Milošević

Comments