Ljubak, mio, prava vrca. Kad je neophodno – krvoločan. Dušmani kažu i kad nije. Predrag Azdejković je najpoznatiji borac za prava seksualnih manjina u Srbiji i jedan od prvih gejeva koji su svima u lice, objektiv ili tastaturu priznali istinu o svojoj orijentaciji. Prepoznatljiv po vitkom stasu i izrazitom smislu za humor. Kad ne piše, montira, a kad ne montira razmišlja gde da udari. Voleli ga ili ne, Predrag je pripitomio predstavu o dosadnim i rigidnim borcima (i borkinjama) za ljudska prava, uveo seksepil u aktivizam i Olju Bećković u mantiju. Sin Brut moderne levice ili samo dečko koji se i predano bori i dobro zabavlja?

WANNABE MAGAZINE: Da li si i u kojoj meri attention whore?

PREDRAG: Svi mi volimo pažnju i takav je slučaj i sa mnom. Volim pažnju meni bitnih ljudi i ona mi je ponekad jako potrebna. Nadam se da neću vremenom postati attention manijak koji će spaliti ljudima kuću ako mu nisu lajkovali status. Trudim se da ne preterujem, jer svega što ima previše ljudima vremenom dosadi.

125 Predrag Azdejković bez crvenog kartona: Strejtaši su ljubomorni na nas

Urbane dive se mahom druže sa urbanim tetkama koje su u fazonu to je deo moje privatnosti, zašto bih ja ikome to rekao, mene niko ne diskriminiše, što je maskiran strah i autohomofobija, tako da su i dive u sličnom fazonu

Neretko si u ratu sa kolegama aktivistima. Šta ti smeta kod njih i koga bi nam pohvalio?

Pohvalio bih ih sve, jer u Srbiji samo hrabra osoba odluči da se bavi gej aktivizmom. Naravno da niko nije savršen i zato su tu rasprave i pljuvačine. Iz tih rasprava treba da se izrodi nešto konstruktivno, jer svi mi imamo različite politike, ideale i vizije. To je normalno jer smo svi mi različiti. Ja sam se u svojoj dvanaest godina dugoj aktivističkoj karijeri posvađao sa svim aktivistima, i to je OK. Ono što nije OK jeste svaki prekid komunikacije, svaki prekid saradnje i sabotiranje tuđih aktivnosti iz čiste zlobe. Uvek treba imati na umu zašto smo se mi okupili i odlučili da se borimo za gej parova, jer ako taj viši cilj pređe u drugi plan a u prvi izbiju lični interesi, onda imamo veliki problem!

Da li su manjinska prava šansa za solidnu karijeru?

Jesu, ali i to zavisi koliko je individua sposobna ili ne. Izuzetno je teško, jer vam mnogi namerno podmeću nogu i zato treba ulagati mnogo više energije da bi se uspelo. Ali bih ja opet vratio na ono šta je na prvom mestu, ta manjinska prava ili sopstvena karijera!

218 Predrag Azdejković bez crvenog kartona: Strejtaši su ljubomorni na nas

Povukao sam se iz partijskog života i ne planiram da budem član bilo koje partije. Malo mi je partijski život Srbije odvratan

Kako napreduje romansa sa Mišom 1389?

Loše. Ovi zločinci iz drugih gej organizacija ga razvlače po sudovima, nije prešao cenzus na Novom Beogradu, ni ova ekonomska kriza ga baš ne mazi… i to se sve odražava na našu “romansu”. Kao što njegova mama kaže, kod Miše je sve veliko i grandiozno, ali džabe kad ga stres ubi.

Da li se muškarci i dalje dele na gejeve i one koji nisu bili sa tobom?

Ne. Kao što vam je poznato, Srbija je jedno netolerantno društvo, tako da na tu manjinu koja nije bila sa mnom niko ne obraća pažnju!

Šta im radiš u krevetu pa tako brzo osveste svoju drugu, latentnu stranu?

Moj recept je biti kurva na ulici, dama u kuhinji i domaćica u krevetu. Pokazalo se da muškarci obožavaju domaćice u krevetu, zato čim se vratim sa pijace i prodavnice ja ulazim u krevet i igramo se oklagijama, krastavcima, tikvicama, čokoladom, šlagom, jagodama, lisnatim testom, mikserom…

Da li bi imao čemu da naučiš devojke koje muku muče da pronađu tipa makar za jedno popodne?

Ne dajem besplatne savete konkurenciji.

Šta ima novo na blogu B92?

Političko prepucavanje. Trenutno su izbori hot tema. Jako mi je žao što taj blog nije više moćan kao što je nekad bio. Nekada je bilo jako zabavno visiti na blogu B92.

Jelena Milić (LDP) tvrdi da je JK neprihvatljiva za društvo boraca (i borkinja) za ljudska prava jer “prisiljava ljude da se autuju”. Šta misliš o tome?

Mislim da nas Jelena Milić kao i LDP vraćaju u “orman”. LDP je slično odgovorio na pitanje zašto na njihovoj listi nema predstavnika LGBT zajednice. Jelena Milić je mislila na slučaj kada je Jelena Karleuša insistirala da joj Jovan Ćirilov kaže da li je gej, na šta je on odgovorio kako još uvek ne zna šta je. Možda će da sazna za 20-30 godina. Treba biti bezobrazan i pojedinim osobama treba postavljati pitanje da li su gej, naročito nakon intervjua u kojima pričaju kako još uvek nisu našli pravu osobu suprotnog pola!

317 Predrag Azdejković bez crvenog kartona: Strejtaši su ljubomorni na nas

Ja sam lenj da bi bio neveran. Moj dragi, s kojim sam u vezi tri godine, mi je dao dozvolu da švrljam, ali da mu ne govorim

Kako se dogodilo da su uslovno rečeno – folkerke, najglasnije u zaštiti prava seksualnih manjina a ne tzv. urbane dive – interes, filantropija ili nešto treće?

Sad ću malo da generalizujem. Urbane dive se mahom druže sa urbanim tetkama koje su u fazonu to je deo moje privatnosti, zašto bih ja ikome to rekao, mene niko ne diskriminiše, što je maskiran strah i autohomofobija, tako da su i dive u sličnom fazonu. Folkerke slušaju mnoge vrišteće tetke koje su na svojoj koži osetile udarce homofobije, tako da folkerke imaju potrebu da brane svoje fanove. Ja često kažem da me ne zanimaju motivi podrške, sve dok ona postoji.

Da li je Boris Milićević srpski Vestervele?

Nije, Vestervele je suviše odvratan. Mada LGBT populacija u Nemačkoj kritikuje Vestervelea da ništa nije učinio za populaciju, a slične kritike se mogu čuti i za Borisa Milićevića. Vreme će pokazati.

Kada očekuješ prvu gej paradu u Beogradu lišenu tenzije, napetosti, pretnji?

Nisam nešto primećivao tenzije, napetost i pretnje na Fashion Week-u?! Vi to znate nešto što ja ne znam?!

Što te nema ni u jednoj partiji?

Povukao sam se iz partijskog života i ne planiram da budem član bilo koje partije. Malo mi je partijski život Srbije odvratan.

Jednom prilikom si napisao da nikada ne bi trebalo spavati sa fanovima. Zašto?

Fanovi me već vole, zašto to upropastiti seksom! Fanovi me mahom vide posle žestoke Photoshop obrade i zašto tu iluziju upropastiti strijama, bubuljicama, ožiljcima, kurjim očima, hemoroidima i ostalim manama!

Da li si veran?

Ja sam lenj da bi bio neveran. Moj dragi, s kojim sam u vezi tri godine, mi je dao dozvolu da švrljam, ali da mu ne govorim. Čim mi je dao tu dozvolu meni je prestalo da bude zanimljivo švrljanje sa strane. Ja volim zabranjeno voće!

Da li se gejevi bolje zabavljaju u odnosu na sve ostale?

Gejevi u inostranstvu se bolje zabavljaju, to je sigurno. Beograd ima OK gej scenu u odnosu na region. Može to bolje, ali to zavisi od nas samih. Kad bi tetke krenule da izlaze po gej mestima, a ne da beže od njih kao đavo od krsta, stvarala bi se sve veća gužva i samim tim potreba za novim mestima, boljim i različitim mestima.

Na koji način ti razumeš i objašnjavaš mit o promiskuitetu homoseksualaca?

Mit? Što mit? Živa istina. Gej muškarci u proseku imaju 20 do 30 puta više seksa nego strejt muškarci. Pa šta mislite zašto nas strejt muškarci toliko mrze?! Zbog ljubomore, dušo! I oni bi tako, ali…

Dobro si prodrmao srpsku javnu scenu fotomontažama. Imaš li omiljenu?

Ne znam koliko je arogantno i uobraženo od mene, ali ja ponekad kad razgledam svoje radove počnem da se smejem i pojedine fotomontaže me jako zabavljaju. Palma je moja omiljena žrtva. Volim ga u roze cipelicama i posle uzimanja Zelene kafe.

Otkud i Biljana Srbljanović među njima?

Potkačio sam sve desničare i nacionaliste i shvatio da mi polako ponestaje materijala, jer zbog ne znam kojih razloga nisam hteo da ismejavam „našu“ stranu. Onda sam shvatio da i ta “naša” strana pravi mnogo velika sranja i skandale i da tu ima i te kako puno materijala. Mrzim kategoriju nedodirljivih tako da sam se igrao i sa slučajem Biljane Srbljanović.

Ko se zbog fotomontaža najviše naljutio?

Palma i Biljana Srbljanović.

Tri saveta za gejeve koji su tek napupili i kreću napolje?

Koristite kondome.

Kako doživljavaš gej život (kultura, zabava) u Beogradu?

Kao da sam jednom nogom u grobu. Klinci na sve strane, koji mene uopšte ne zanimaju. S druge strane ja sam “oženjen” čovek i retko kad izlazim. Više volim da odem u pozorište sa svojom jačom polovinom. Strašno zvučim kao penzioner i to invalidski.

Poruka za one koji smatraju da si vrućim stilskim figurama i provokacijama odmogao homoseksualcima u Srbiji?

Volim i ja vas.

Bez obzira na sve ankete tvoje organizacije, koga smatraš neprikosnovenom gej ikonom u Srbiji?

Još uvek je čekamo. A to će biti prva javna ličnost (glumac, sportista, pevač, političar, pisac) u Srbiji koja saopšti da je gej!


Mare Novak je gradski gay dokoličar, prezaposleni posmatrač i solidan igrač. I virtuelno i realno neočekivan. Potražite ga na blogu “Underdogs of Love” i “be affraid, be very affraid”. Na Twitter-u više nego koristan.

Comments