WANNABE MAGAZINE: Šta te inspiriše za prilikom kreiranja garderobe?

PREDRAG ĐUKNIĆ: Sve me inspiriše, zapravo jedan umetnik prikulja informacije iz spoljnog sveta, sve što vidimo, čujemo ostavlja nekakav utisak na nas. Za jednu kolekciju obično potražimo neku inspiraciju kao vodilju onoga što ćemo predstaviti. Ono što mene najviše inspiriše ili što ostavilo najjači utisak na mene jeste neki period iz istorijskog kostima ali i neko novo viđenje mlade osobe sa svim svojim osnovnim potrebama da izgleda vrlo moderno u svako doba.

Reci nam nešto o kolekciji koju si prikazao na poslednjem Fashion Selection-u?

Prikazao sam vrlo glamuroznu, ali pritom i nosivu kolekciju, jer obično kada kažemo glamurozna svi pomisle kako je to nešto što je samo lepo, ali ne i upotrebljivo. Naziv moje kolekcije je “Olga”, inspirisana kneginjom Olgom Karađorđević. Kolekcija je vrlo moderna a ostavlja utisak raskoši i elegancije dostojne jedne princeze.

Sa kojim javnim ličnostima si do sad sarađivao?

Sarađivao sa Kalinom Kovačević, Lepom Brenom, Ivanom Jovanović, Marijanom Mateus, Sanjom Marinković, Melindom Džinović, Jovanom Tipšin, Anabelom, Slađom Delibašić, Vesnom Đogani, Drinom Pešić, Biljanom Ristić…

S obzirom da si kreator koliko vodiš računa o tome kako si obučen?

Ja sam osoba koja se vodi svojim osećanjima kako u poslu tako i u životu a i u oblačenju. U zavisnosti od trenutnog raspoloženja, ali i u odnosu na priliku. Volim detalje koji su zanimljivi i drugačiji, ali nisam od onih koji bi stavili kofu na glavu samo ako je to moderno.

Kako izgleda život manekena i kreatora iza kulisa? Koliko su glasine o porocima koje prate kreatore i manekene zaista tačne?

Život manekena i dizajnera se dosta razlikuje, ali u suštini to sve zavisi od osobe do osobe. Mi smo u stvari kao i svi dugi ljudi, mada mnogi toga nisu svesni, misle da su zvezde. A što se poroka tiče, i to je potpuno individualno. Meni se lično čini da ja ta priča o poročnom životu samo izvikana.

Koji je komad garderobe must have ove zime?

Ono što ove zima treba da ima svaka žena jeste neki komad odeće u crvenoj boji, kao na primer kaput ili haljina.

Koja je najveća greška koju žene i muškarci prave prilikom oblačenja?

Najveću grešku pri oblačenju pravimo kada za sebe izaberemo neki komad koji ne odgovara našem senzibilitetu ili našim godinama. Ako ne ispratimo trend to neće biti strašno, ono što je strašno jeste videti devojčicu obučenu kao ženu, ili nekog gospodina obučenog kao da je mladić u Air-max patikama, totalnom teenage casual look-u.

Svetska modna industrija se vrti oko Holivuda. On inspiriše modne kreatore, devojke kopiraju stilove glumica i pitanje je prestiža da glumice na crvenom tepihu nose njihove kreacije. U kakvom su odnosu moda i “estrada” u Srbiji?

Holivud je mesto gde se okupljaju svetske zvezde koje se pojavjuju u najnovijum kreacijam i samim tim je normalno da se devojke inspirišu bas takvim modelima. I kod nas je slična situacija, mnogi dizajneri kroz javne ličnosti publici predstavljaju svoje kreacije i na taj način skreću pažnju na te modele i sebe.

Za koju domaću javnu ličnost bi kreirao?

Na ovo pitanje mi je najteže da odgovorim jer ja na svoju profesiju gledam malo drugačije. Smatram da nije jedini uspeh kreirati haljinu za ovu ili onu ličnost, već da ono sto radim jeste nešto sa čime ću ja kao dizajner biti predstavljen javnosti. Najbitnije mi je da se u mojim modelima mogu pronaći osobe kojima nije potrebna samo haljina koja lepo sija već i model u kome će se ta osoba osećati i izgledati drugačije u svakoj prilici uz malu promenu detalja.

Koliko je teško mladom umetniku u Srbiji?

Ako mladi dizajner voli svoj posao i posvećuje se njemu a da pritom još i nailazi na pozitivne kritike, naći će snagu da se tome još više preda. Svi umetnici se često susreću sa problemima finansijske prirode i zbog toga često moraju da odustanu. Samo uporni uspevaju.

Kako izgleda tvojih pet minuta slave?

Ne želim pet minuta svoje slave, nego svog rada. Do sada sam imao pozitivne reakcije na svoj rad, dovoljno mi je da tako i ostane.

Izvor fotografija: instagram.com

 

Comments