Svi smo ponekad sebični, čak i kad smo veoma velikodušni, u nekim situacijama i okolnostima – nismo. Postoji nešto što se zove zdrava sebičnost i što je veoma preporučljivo ženama, koja se tako često nađu u poziciji da “previše vole” i da se njihova nesebičnost pretvori u nedostatak zdravih granica. Ipak, borba za svoje JA ne treba da bude primarna u vezi, velikodušnost je preporučljiva, kao i postavljanje granica – bitan je balans. Ako si prečesto i dominantno sebična, to će uništiti i najbolji odnos. Preispitaj se – da li nikada ne popuštaš tokom svađe, insistiraš da si u pravu i očekuješ da on prvi popusti? To su znaci preterane sebičnosti i ima ih još.

Lako se vređaš i ne trpiš kritiku

Ukoliko partner ima neku primedbu na tvoje ponašanje (kritikuje te da si sebična) i zahtev da se koriguješ, ti se odmah uvrediš. Misliš da te napada, da je zlonameran i da te namerno smara, ne dolazi u obzir da se preispitaš i razmisliš šta ti on zapravo saopštava. Sebičnost ti ne dozvoljava da se staviš u njegovu poziciju i da sagledaš šta to njemu smeta i da pokušaš da izađeš u susret njegovim željama i zahtevima. Ti samo čuješ da nešto ne radiš kako treba i već ti pada mrak na oči. Osećaš se napadnuto i braniš se durenjem, dramom, svađom, dok on ne popusti, odnosno, dok ne digne ruke, jer vidi da ne vredi sa tobom da se raspravlja. Ovakvim ponašanjem guraš partnera od sebe i gubiš njegovo poštovanje i koliko god da te voli, zapitaće se šta će to njemu i zašto je sa tobom, kad može da nađe partnerku kakvu zaslužuje.

Tražiš od partnera da se menja (ali on ne sme to da traži od tebe)

Problem dvostrukih kriterijuma – tebi je dozvoljeno da kritikuješ njega i da tražiš i očekuješ da se on menja i prilagođava, štaviše, stalno mu pronalaziš zamerke i imaš zahteve. Htela bi da ga oblikuješ tako da ispunjava tvoje želje i da te ne uznemirava i ne smeta ti i da trpi tvoje hirove (i tvoju sebičnost). On nema ta prava koja sebi daješ – kad on traži od tebe da se menjaš i prilagođavaš, onda je nerazuman, bezobrazan i vređa te, jer ti si sigurna da on nema razloga da traži od tebe da se koriguješ u bilo kom smislu, dok ti imaš sve moguće razloge. Na ovaj način mu stalno stavljaš do znanja da misliš da si savršena, odnosno, da si bolja od njega i da je on taj koji treba da se trudi, dok ti ne treba da činiš ništa, dovoljno je što hoćeš da budeš sa njim. To nije ni realno, ni pošteno. Niko nije savršen i svako treba da pokuša da sagleda sebe očima osobe do koje mu je stalo i da pokuša da pronađe kompromis u odnosima.

Comments