Ne možemo poreći da se naš stav prema ljubavi i vezama menja kroz godine i da ono što je danas ideal za nas, nekada nam je zvučalo nezamislivo. Ljubav je bila povod za mnoge ratove, stvaranje umetničkih dela, ali i naučna istraživanja i promatranja kroz vekove. Danas, kada su svi odnosi znatno izmenjeni revolucionarnim događajima i napretkom na globalnom nivou, tražimo načine da ljubav shvatimo, opišemo i doživimo. Iz ove potrebe razvila se jedna od najboljih i najnovijih teorija ljubavi, koju je stvorio Robert Sternberg 90-ih godina prošlog veka.

Intimnost, strast i privrženost po Sternbergu su 3 ključne komponente ljubavi, a da je njegova teorija istinita potvrdila su i istraživanja iz različitih država širom sveta. On tvrdi da je ovu teoriju osmislio u trenutku kada je i sam bio u vezi koja više nije vodila nigde, te je bio primoran da preispita sve aspekte romantičnih veza. Šta on podrazumeva pod ove 3 komponente?

Intimnost

Intimnost u vezi nam govori koliko su partneri bliski, povezani i koliko veruju jedno drugome. Ključ visokog stepena intimnosti je dobra komunikacija, koja zatim uslovljava bliskost i duboku povezanost sa partnerom.

View this post on Instagram

Date night. 💖

A post shared by Negin Mirsalehi (@negin_mirsalehi) on

Strast

Koliko smo strastveni možemo zaključiti pomoću toga koliko smo uzbuđeni kada treba da se vidimo sa drugom osobom i da li osećamo čežnju uvek kada nisu sa nama. Pod strašću se podrazumeva i fizička privlačnost, ali Sternberg tvrdi da veze koje se zasnivaju samo na njoj uglavnom nemaju budućnost.

Privrženost

Ovo je jedina komponenta ljubavi koja je svesna i namerna i podrazumeva nečiju rešenost da naredni period život provede samo sa tom jednom osobom. Sternberg to opisuje kao trenutak u kom kažemo “to je to, ne moram dalje da tražim” i odlučimo da se upustimo u ozbiljan odnos.

Comments