Izaberi ovu BOJU ako želiš da deluješ SAMOUVERENO i COOL!

Samo za prave HEDONISTE: Kako da napraviš najbolju KAFU ikad!

#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Premijera prvog dugometražnog dokumentarnog filma o Beogradu

Premijera prvog dugometražnog dokumentarnog filma o Beogradu

Prepuna sala Sava centra. Svi sa nestrpljenjem iščekujemo prvi dugometražni dokumentarni film o našoj predivnoj prestonici.

Kao i na svakoj premijeri, uvodnu reč ima reditelj, u ovom slučaju – reditelj, scenarista i producent filma – Boris Malagurski. Pozdravlja publiku, zahvaljuje na dolasku i, što je bilo krajnje simpatično, fotka nas kamerom na telefonu. “Profesionalna deformacija”, kaže.

A onda čarolija započinje. Čarolija koja, kao i svaka druga, proleti u jednom trenu. U trenu koji svedoči o kvalitetu snimljenog dela, njegovom majstorstvu i sposobnosti da istopi vreme i drži pažnju čak iako, kao svaki dokumentarac, ne poseduje radnju.

Boris Malagurski ispred Narodnog muzeja Premijera prvog dugometražnog dokumentarnog filma o Beogradu

Dobro došli u Beograd, zanosnu prestonicu Srbije!

Pozabavićemo se, pre svega, tehničkom stranom. Autor je uz tim montažera, kamermana, muzičara i drugih saradnika, uspeo da stvori delo pozavidnog kvaliteta, delo koje može i treba da korača rame uz rame sa delima velikih i uspešnih produkcija Zapada. Uglovi snimanja krajnje su jedinstveni, igre senki – gotovo umetnički izraz, a snimci iz vazduha – malo je reći da nadahnjuju, jer ako ništa drugo, pružaju jedan drugačiji, nesvakidašnji pogled na Beograd.

Boris se, kao narator filma, svetski poneo, vodeći jedinstvenu beogradsku priču kroz vreme i prostor u stilu velikih, svetskih naratora dokumentarnih filmova.

Beograd zimi Premijera prvog dugometražnog dokumentarnog filma o Beogradu

Kada dođe zima i padne sneg, Beograd konačno opravdava svoje ime

Međutim, oblasti koje je obrađivao pričajući o njihovoj istoriji ili umetničkoj vrednosti, pa i današnjoj ulozi, deluju pomalo ispretumbano – tematski krajnje raštrkano. Prvo malo istorije, pa malo umetnosti, pa malo savremenog života; pa opat malo umetnosti, malo savremenog života, i potom ponovo – istorija, istorija, istorija… Ali, ako ništa drugo, na ovaj način “Beograd” postaje dokumentarac jedinstvenog stila, forme i načina prezentovanja u moru ukalupljenih filmova.

Ali ovacije nisu izostale. I bile su potpuno opravdane. Boris je uspeo da prenese na veliko platno, a sa njega u srca gledalaca, neizostavni duh srpske prestonice. To je najveće prizanje, najveći uspeh, najvrednija nagrada.

Park Kalemegdan Premijera prvog dugometražnog dokumentarnog filma o Beogradu

Beograd ima čak 65 javnih parkova!

Ako ovaj film pronađe put u svet, među dragulje svetske kinematografije, biće to jedan veliki, možda najveći uspeh Beograda i Srbije u proteklih nekoliko godina. Ne samo da “Beograd” govori o istoriji (u njenom istinskom, objektivnom obliku), već prikazuje i predstavlja sve one lepote koje ovaj grad poseduje, a za koje većina stranaca, pa i mnogih Beograđana, ne zna. Brojni parkovi, monumentalna zdanja, preukusna hrana, jedinstveni noćni provodi, istorijski značajna mesta – svi oni pričaju svoje priče, priče od kojih su srca puna, a ponos raste. Zahvaljujući svemu onome što je Boris uspeo da prikaže Beograd će ostati upamćen kao jedan od najlepših i najvrednijih dragulja Balkana, ali čak i sve ono što nije prikazao, a trebalo je – poput nezaobilazne Beograđanke, hotela Moskve, beogradskih mostova, Savamale, Studentskog trga i parka, zoološkog vrta – dokaz je da naša prestonica poseduje toliko toga, i da jednostavno nije moguće sve pomenuti.

Čarolija se, nažalost, vrlo brzo završila, ali njeno treperavo delanje dugo će se još vrzmati u našim srcima. Film “Beograd” bi trebalo što pre da pogledate, ako već niste, jer nema ničeg lepšeg od trenutka kada se vraćate kući iz bioskopa i sve ono što ste videli na velikom ekranu gledate oko sebe u 3D efektu koji ništa ne košta.

Filmska ekipa Premijera prvog dugometražnog dokumentarnog filma o Beogradu

Jedan veliki aplauz za nemalu filmsku ekipu!

Izvor fotografije filmske ekipe: Fejsbuk stranica Borisa Malagurskog


Đole Manić je čovek. A biti čovek nije mala stvar. Više o tome na blogu “DownTown“.

Editors choice