Ukoliko vaše telo izgubi 1-2 procenta tečnosti koja mu je neophodna, može se reći da ste dehidrirali. Reč je o pojavi koja je svojstvena većini ljudi, a čiji su simptomi itekako očigledni, jer se najpre očitavaju na našoj koži. Da biste i sami uvideli da li ste dehidrirali ili ne, skrećemo vam pažnju na najčešće simptome dehidratacije, ali i najlakše načine da je sprečite ili izlečite.

Simptomi dehidratacije

Jedan od prvih vidljivih simptoma dehidratacije upravo su suva i ispucala usta. Ukoliko već neko vreme imate ovaj problem, onda znate šta vam je činiti, jer je to siguran znak da vaše telo vapi za tečnošću. Osim ispucalih usana, česti simptomi su i stalni umor i osećaj malaksalosti, stalna žeđ, retko uriniranje, suva koža, glavobolje, ali i ošamućenost koja se često javlja u ovim okolnostima.

prepoznajte simptome dehidratacije i sprecite je na vreme 1 Prepoznajte simptome DEHIDRATACIJE i sprečite je na vreme

Ukoliko je reč o nešto ozbiljnijem nivou dehidratacije, osoba oseća nervozu, često je odsutna i dekoncentrisana, dok su joj usta stalno suva, toliko da gotovo nema pljuvačku. Njene oči deluju ispijeno i umorno, krvni pritisak je veoma nizak, rad srca je znatno ubrzan, kao i disanje. Najgore što se može desiti u ovoj situaciji je potpuni delirijum, pa i gubitak svesti. Ukoliko neki od ovih simptoma primetite kod sebe ili ljudi iz vaše okoline, neophodno je da odmah odreagujete.

Comments