Da li je sramota priznati prevaru ili preljubu? Sad će svi prst na čelo i zapitati se da li sam ja normalna. Mahom se podrazumeva da su preljuba i prevara jedna te ista stvar. A nisu. Preljuba je premeštanje ljubavi sa jedne na drugu osobu, ili prestanak ljubavi za jednu a početak ljubavi za drugu. Do preljube dolazi iz raznih razloga. Ponajmanje iz onih koji se smatraju glavnim, kao na primer: on je prestao da mi pruža pažnju, ona je prestala da se ponaša onako kako se ponašala pre i sl. Glavni razlog za preljubu je potreba da se na nekom drugom “novom” mestu doživi važnosni ushit, koji se još zove i zaljubljenošću, onakav, ili i veći, kakav se svojevremeno doživeo na sad već “starom” mestu.

On/ona ponovo uočava neku osobu koja mu/joj je važna i zato mila, i ljubav koju je imao/imala za prethodnu osobu odlazi toj drugoj. Ovako nešto se događa otkako je sveta i veka. Danas je samo očiglednije. E sad, ta preljuba može da se izvede na dva načina. Uobičajen način je prevara. U prevodu: osobi sa kojom se biva se ne saopštava da se desila preljuba (premeštaj ljubavi na drugu osobu), najpre u mislima i želji, a onda i praktično. Neuobičajen, ali moguć način je i to da se preljuba vrši bez prevare. Da se na vreme saopšti kako stvari stoje. Ili bar da se pre praktikovanja “nove ljubavi” sa starom što je moguće mirnije i korektnije raziđe. Ovo se uglavnom ne praktikuje, pa preljuba i prevara non-stop idu pod ruku, te su zato i u podrazumevanju baš izjednačene.

�ivot ima ga dovoljno za sve Pitanje je koliko ste hrabri da ga �ivite i sa kim1 Prevara, magarčenje ili ljubav (1. deo)

Život, ima ga dovoljno za sve. Pitanje je koliko ste hrabri da ga živite i sa kim

Naravno da je izuzetno neprijatno saznati da više nisi voljen/voljena, čitaj: važna osoba nekome kome si do tada bio/bila. Da mu/joj je sada važna neka druga osoba. Ali: šta se tu može, ako već bude tako? A koliko je tek neprijatno kada je sve to propraćeno i prevarom, magarčenjem? Mnoga ubistva su nastala upravo zbog prevare. A da li bi  on/ona mogao/mogla da ima razumevanja za to? I da li bi bilo ko bar pokušao da, kroz iskren iskaz, proba da dobije to razumevanje?

Jer svakom, pa i onoj (onom) ko vara, je osećaj prevarenosti vrlo, vrlo gadan i bolan, zar ne? Rekla bih da je to tema od kad je sveta i veka, da se mnogi tu negde pronađu, da se mnoge velike ljubavi mnogima dogode dok su u vezi sa nekim drugim ili možda u braku, ali bih isto tako rekla da je onda potrebna velika hrabrost, velika volja, velika želja, velika ljudskost pa da se ti odnosi umesto zamrse, samo razmrse i raspetljaju onako kako je najbolje za sve.

Nastaviće se…


Maja Wu (rođena Bjelić) je Somborka, zaljubljenik u život i pisanu reč, a kao čuvar nepresušnog izvora Univerzuma u duši našla se u ulozi blogger-a i kreirala svoj svet na stranici kojim jedri svim morima srca. Granice ruši plesom reči iz svog pera, a snovima korača kroz nedosežno. U pasošu joj je ceo svet, u očima nebo… Možda je i vi sretnete negde na ulicama nepoznatog grada kako zaneseno piše upravo o vama…

Comments