Čak i ako nisi ljubomorna osoba i nisi iskusila ljubomoru do sada, sigurno hoćeš, nekad, u nekom trenutku – svi poznajemo ljubomoru u partnerskim odnosima, pa i oni koji biraju tako kompleksne odnose kao što je poliamorija, ili imaju slobodnu, odnosno, otvorenu vezu. Uvek postoje neke granice u nama kojih nismo svesni, dok ih nešto ne nagazi. Ubod ljubomore je nešto što nas navodi na razmišljanje i preispitivanje, a kad nas ljubomora stalno opseda i muči, to je već veliki problem i za nas i za partnera, jer podriva poverenje i onemogućava mir i razumno rasuđivanje.

Ljubomora može da se pojavi iz sasvim razumljivih razloga i povoda, ali ponekad je pre svega izraz naše sopstvene nesigurnosti i pogrešnih ubeđenja da je partner naše vlasništvo, koje neko može da otuđi i ukrade. Konstantan pritisak ljubomore može da dovede do prekida veze, a u najgorem slučaju može da kreira i životno ugrožavajuće situacije i zato je ne treba zanemarivati i smatrati normalnim delom ljubavnog odnosa, već je treba tretirati kao smetnju, koja može da se otkloni, barem u dovoljnoj meri da nam ne uništava živce i odnose sa partnerom. Evo kako da posmatraš i analiziraš ljubomoru, da bi je bolje shvatila i odagnala.

Loše iskustvo

Nisu svi muškarci isti, pa to što te prevario bivši dečko i onaj pre njega, ne znači da će i ovaj. Međutim, ukoliko ti biraš nepouzdane muškarce, površne, nezrele i nedovoljno posvećene, koji će te sigurno povrediti na ovaj ili onaj način (a prevara se ispostavlja kao šablon), onda treba da razmišljaš o sebi i tražiš uzrok takvih izbora. Zašto identifikuješ ljubav sa izneveravanjem i povređivanjem, šta je to nepotpuno i pogrešno u tvom odrastanju i sazrevanju i kako da to razrešiš?

Nedostatak samopouzdanja

Možda gubiš samopoudanje jer te ljubomora ometa i čini da se osećaš nesigurno, a možda je obrnuto – a verovatno je i jedno i drugo. Uzroci niskog samopouzdanja i samopoštovanja takođe leže u suštinskom nedostatku ljubavi u detinjstvu – oni koji je trebalo da te uvere da si vredna, sigurna i voljena takva kakva si, možda su činili upravo supratno. I sada je pred tobom kompleksan posao – da shvatiš da to nije istina, da prestaneš da ih kriviš što nisu umeli bolje, da oprostiš i sebi i njima i pronađeš svoju stabilnost i samouverenost. Sa svešću o sebi, iracionalni pritisak ljubomore koja se temelji na strahu od napuštanja, popušta i oslobađa tvoj um, za gajenje zdravog razuma i procenjivanja toga šta je realno, a šta nije.

Comments