Istovremeno, sve svoje prijatelje volimo punim kapacitetom – istovremeno. I ne prestajemo da ih volimo ni kad više nisu živi i njihovo mesto u našem srcu i u našem životu postoji dok mi postojimo. Partnerska ljubav može da se potroši i okonča, a prijatelje volimo uvek.

Prema prijateljima smo velikodušniji nego prema partnerima, od njih manje očekujemo, ne osuđujemo ih i lakše im opraštamo (jer ih potpuno razumemo i prihvatamo) a partnere smo skloniji da odbacimo ako ne ispunjavaju naša očekivanja i ako nas izdaju i prevare.

S druge strane, partnerska ljubav nas ispunjava na način na koji prijateljska ne može, a opet, ljubav prema partneru ne može da zauzme mesto ljubavi prema prijateljima i da učini izlišnim i nepotrebnim naše prijateljske odnose.

I – u prijateljstvu možemo svim srcem da volimo osobu istog pola, a da se naša seksualna opredeljenost ne dovede u pitanje. Međutim, kada je u pitanju prijateljstvo sa heteroseksualnom osobom suprotnog pola, stvari postaju mnogo kompleksnije, maglovitije i diskutabilnije. Ali to je sledeća tema.

cover Prijateljstvo – ljubav bez komplikacija

Pročitajte još i ovo:

Reci zbogom svima koji su ti slomili srce

7 načina da izgradiš samopouzdanje u svojim dvadesetim

Gestovi govora tela koji loše izgledaju

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Izvor fotografija: www.unsplash.com
Aleksina Đorđević

Comments