Kako je obala Italije prepuna mestima koje morate da obiđete – ovaj tekst ima dva dela. Čak ni oba dela neće pokriti sva mesta na koja bi trebalo da odete, ali ova koja smo mi izdvojili ćete sigurno poželeti da posetite. Zato ćemo odmah početi! Sorento je gradić koji je smešten na obali Sorentina, po kojoj je i dobio ime i predstavlja jedno od najpopularnijih mesta, pored Napulja, koje posećuju turisti.

Trattoria da Emilia je restoran koji je smešten u Ulici Sorrento’s Marina Grande i nalazi se na samoj obali mora. U restoranu možete pronaći specifičnu morsku hranu zbog koje su ga često posećivale poznate ličnosti poput Sofije Loren i Vittoria De Sica. Ovde su često dugi redovi, zato nemojte doći baš praznog stomaka i pripremite se na čekanje – ali čekanje će vam se u potpunosti isplatiti.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Trattoria Da Emilia (@trattoriadaemilia)

Jasno je da potpunu kulturu jednog mesta ne možete da upijete samo tako što ćete ići i jesti u restoranima. Street food je ono što meštane čini autentičnim. Verujem da čak i kada vas neko pita u kom mestu bi trebalo da jede – da na umu imate fast food. Tako je slučaj i sa Sorentom. U ovom restorančiću ćete pojesti najbolje sendviče ikada napravljene. Iako sendvič možda nije nešto oko čega biste pravili famu, dobar sendvič će zauvek ostati u vašim mislima, a možete ga pojesti baš u restoranu koji se zove A’ Marenna.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Platefull of Chicago (@_platefull)

Ristorante O’Parrucchiano ima dugu tradiciju, a prevod imena ovog restorana je zapravo parohijski sveštenik, jer datira iz 19. veka kada ga je otvorio prvi vlasnik. Restoran je smešten u šumarku limuna iznad grada, tako da ćete morati da prošetate do njega, ali ćete nesumnjivo uživati kad stignete.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Restaurant ‘o Parrucchiano (@parrucchianosorrento)

Napulj je mesto u kom se rodila i u kome ćete pojesti najukusniju picu ikada. Ristorante Mattozzi je restoran u kome će vas pica majstor pozdraviti kad uđete, jer je pored pravljenja pice voli da upoznaje goste koji dolaze. Zidovi restorana su dekorisani istorijskim slikama Napulja, a predveče možete spaziti velikoj broj lokalaca koji uživaju u večeri. Pored sjajne pice možete pojesti i autentičnu pastu ili morske plodove, ali i raznovrsne poslastice.

Pročitajte i ovo: Kako da odredite koliko stvari, zapravo, treba da spakujete za put?

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Mattozzi Ristorante Pizzeria (@mattozziristorantepizzeria)

U Napulju vreme obroka predstavlja veoma ozbiljnu priču što znači da širom grada možete naići na trattorije, mesta u koja svraćaju radnici kada ne mogu da odu na topli obrok kod kuće. Jedno od najpoznatijih mesta u gradu je definitivno Cibi Cotti “Nonna Anna”Mesto se nalazi na pijaci Mergellina i u restorančiću možete pojesti obroke u kojima biste uživali kada biste otišli kod bake na ručak. Svako jelo je napravljeno od svežeg povrća i paste.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Cibi Cotti “Nonna Anna” (@cibicotti_nonnaanna)

Još jedna trattoria koju morate da posetite ako želite da jedete autentičnu napuljsku hranu je Trattoria a Pignata i nalazi se duboko u španskoj četvrti. Ovde ćete naići na mlade ljude koji svraćaju na klopu pre odlaska u provod. Zbog toga što je veoma posećeno, možda je najbolje da odete nešto ranije, a i svakako se jela prave od svežih namirnica, pa možete pre svih uživati u njima.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Trattoria A Pignata (@trattoriapignata_official)

Naslovna fotografija: instagram.com/visitnaplesofficial

Milica Antić

Comments