Nije mit – sedma godina veze ili braka, pokazala se kao krizna. Veliki broj veza i brakova se u sedmoj godini raspao, pa zato ne treba da ignorišeš ta iskustva. Ali – kritična je svaka sedma godina. To su ciklusi koji su povezani sa sazrevanjem i starenjem, sa svim promenama koje život donosi i kroz koje jedna veza treba da se osnaži i opstane, ili u kojima neko od partnera shvata da ima sve manje vremena da ostvari svoje snove i pozabavi se svojim životom i zato prekida vezu koja ga sputava. Pripremi se za suočavanje i preispitivanje, ali i za dodatni napor da očuvaš odnos, vezu, brak.

Preispitaj svoj nivo i razloge nezadovoljstva

Provela si dovoljno godina u vezi ili braku i trebalo bi da znaš koliko ti je važan odnos koji imaš, koliko osećanja još uvek gajiš prema partneru i da li ti je u vezi sa njim bolje, nego što bi bilo da si sama i da moraš sve ispočetka. Za to vreme, sigurno se nagomilalo neko nezadovoljstvo, jer bila bi bajka da nije tako. Svaki par ima svoje probleme sa kojima se stalno bori, kao i one koje uspeva da razreši – a takođe i svaki pojedinac, sam sa sobom, nezavisno od partnerskog odnosa. Dakle, treba jasno, pošteno i bez osude da sagledaš svoje nezadovoljstvo i njegove uzroke. Jer, oni možda nemaju nikakve veze sa partnerom, ali je tebi lakše da optužiš njega da te je sputavao, nego da sagledaš svoju inertnost, nesigurnost i izbegavanje odgovornosti za preuzimanje rizika na poslovnom planu. Ako nisi ispunila svoje želje i snove, možda si za to sama odgovorna i možda možeš da dobiješ svu podršku od partnera, ako mu kažeš kako stvari stoje, istinito i bez opravdavan ja sebe i svojih slabosti.

Pokaži mu zahvalnost koju zaslužuje

Sigurno ima stvari zbog kojih si mu zahvalna (kao što ima i onih koje mu zameraš i nisi mu oprostila), ali sada je trenutak da se fokusiraš na pozitivne stvari. Imaš li razloga da budeš zahvalna svom partneru i koliko tih razloga ima? Ako nemaš baš puno razloga za zahvalnosti, zaptiaj se zašto je to tako. Svakako bi bilo dobro da mu kažeš zbog čega si mu sve zahvalna, makar taj spisak bio oskudan i ticao se stvari koje su se dogodile godinama ranije. To će pokrenuti razgovor, koji vam je veoma potreban, jer možda ste se udaljili i niste jedno drugom pružili dovoljno prilike za bliskost, saradnju i podršku. Možda možete da podelite odgovornost za deficit zahvalnosti i da obratite više pažnje na male stvari, da budete pažljiviji i nežniji jedno prema drugom.

Comments