Ljudska duša je vrlo čudna stvar. Mnogo je elastičnija nego što mi mislimo. Kada nam neko kaže da svakom život da baš toliko koliko on može da podnese, možda to i nije samo nešto čime se tešimo. Kada se po hiljaditi put zapitamo “zašto se baš meni (opet) ovo dešava”, često je to misao koja nas noću uspava. Kako život teče i kako iz svih bitki koje nam nametne izađemo mnogo jači, shvatimo kako ipak možda svakom život da tačno onoliko koliko on može da podnese, tačno u gram, dovoljno da nam leđa ne puknu od tereta.

Spisateljica Hulija Navaro nam donosi ljudske priče čiji glavni junaci u jeku svojih emotivnih bitki vode i one prave, koje se biju na frontu. Posetite Madrid u doba Španskog građanskog rata, okupirani Pariz, podeljeni Jerusalim i saznajte da li čovek baš sve može da preboli.

“U vihoru sećanja”

Novinar Giljermo dobija priliku da istraži tajanstveni svet svoje pratetke, Amelije Garaoja. On skuplja delove slagalice da bi ih sklopio i stvorio sliku ko je bila strastvena žena koju njegova porodica nikada ne spominje. Rekonstruiše njenu prošlost, počevši od početka građanskog rata u Španiji, pa onda putem cele Evrope , Rusije i Latinske Amerike gde je put odveo, kada je napustila svoju buržujsku porodicu zbog svojih komunističkih shvatanja života. Ova moderna Ana Karenjina je za sobom ostavila sina i muža – ali ne zbog ljubavi. Bar ne one ljubavne, već patriotske.

“Vrati mi uspomene”

Ovo je nastavak knjige “U vihoru sećanja”. I dalje žrtva sopstvenih ideala, Amelija je za sobom ostavljala samo nesreću i prolivene suze. Ovaj roman u fokus stavlja burne godine Drugog svetskog rata, doba Staljinove Rusije i Hitlerove vladavine. Novinar Giljermo i dalje pokušava da shvati šta je to što je njegovu pretkinju vodilo kroz ceo zaraćeni svet da se bori za ono u šta veruje, i zašto je zarad svojih ideala bila spreman da žrtvuje svačiju sreću, uključujući i sopstvenu. Da li u osobi koja postane špijun, ubica i nacistička ljubavnica može da stane zrno dobrote i da li opravdanje i oproštaj nalazimo na najčudnijim mestima, saznaje u poslednjem delu ove izvandredne priče.

Comments