“Hrpa metala i nečeg što bi trebalo da budu udobna sedišta za ljude je ponovo stala. Ne želi da se pomeri. Prosto ne želi da krene ni metar dalje a dala sam joj sav svoj novac, i ručak i večeru i srce i dušu! Draga starudijo vreme ti je da ideš.”

Ovo je poučna priča o tome da li je teško prodati stari polovni automobil, i zašto jeste. Mada, evo i zaključka unapred, kako se ne biste smarali sa čitanjem svih faza. Da, definitivno je najbolje rešenje da okrenete agenciju za otkup automobila i lišite sebe svih muka prodaje. Neki to nauče na lakši, a neki na teži način, kao ja.

No pođimo redom kroz svih 5 smaračkih faza prodaje polovnih automobila, kroz koje manje više svi prolazimo u nekom trenutku života, osim ako niste rođeni sa srebrnom kašikom u ustima.

#1 Ovo više ne može ovako!

Da li ste do sada prodavali polovni automobil? Ako niste, malo je reći da je srećna zvezda na vašoj strani. Dragi saborci, da ne kažemo mučenici, koji su pokušali da iskoriste sve trikove prodaje i marketinga poznate ljudskom rodu, kako bi prodali svoj neposlušni polovni automobil, znaju o čemu pričam. Napomena pre same priče, 1 godina ljudskog života je ekvivalentna 4 godine automobilskog. Ovo je naučna činjenica, to uopšte nije upitno. Mika Felna je potvrdio.

Pre nekoliko godina ste od drugog vlasnika kupili polovni automobil koji je već tada u stvarnosti imao dovoljno godina da skoro legalno može da kupi cigarete na trafici. Vozili ste ga 2, 3 godine uz najviše 2 posete majstoru. Jednom da bi se proverio čudan zvuk motora, a drugi put da se popravi klima u automobilu koju nikada niste ni imali, već ste jednom slučajno uspeli da zatvorite prozor do kraja, pa ste pomislili da je klima crkla? Ooo da, zvuči poznato.

Okej, prošlo je još par godina, njegova dvadeseta ljudska, ali osamdeseta automobilska! Setite se Mike Felne! Štek je presušio, a letovanje je odloženo za bar četiri godine, jer je ponovo zamenjen akumulator, pumpa za gorivo je drugi put crkla, a stari polovni automobil je četiri puta za 10 radnih dana odlučio da stane na sred puta. Da stane i ne pomakne se ni metar dalje, ali da vas ipak prebaci donekle. Dovoljno blizu otkazu. “Nisam na to mislila kad sam rekla da mi se ne ide na posao.”

“Dooosta je! Ideš na prodaju, sutra pravim oglas i tuđ si do ponedeljka!”

polovni automobil crko Prodaja polovnog  automobila (ne)moguća misija?!

#2 Od babe devojku iliti “Complete makeover”

Šta bi bilo kad bi bilo. I tako puni elana jer ste doneli još jednu životnu odluku koja će za 180 stepeni promeniti vaš život, i za koju vam konačno neko neće reći: “Hmm, ne znam, razmisli dobro…”, krećete u novu akciju. Priprema polovnog automobila za slikanje. Barem to zvuči zanimljivo. Bilo bi doduše lakše da je u pitanju neki fensi automobil, ali šta je tu je.

Nakon ribanja korozije za koju kasno shvatite da se ne može oprati, i usisavanja automobila kog više ne želite ni da gledate ali ipak ulažete poslednji napor kako bi se to zaista i obistinilo, polako počinjete da preispitujete svoju odluku. Da li ću ga ja ikome prodati? Ipak, kako to svaki profesionalac radi, šminka pomogne, “fotošop” domogne, i nadate se da ćete poput iskusne kuguarke zavarati nekog mladog i neiskusnog vozača da ste mladi, izdrživi i puni iskustva, a ne samo puni iskustva bez mnogo mogućnosti da ga pokažete.

Fotke su spremne, pravac Internet!

Comments