Kako dođe proleće, tako se probude svi. Počev od cveća, ptica, pa sve do ljudi koji jedva čekaju prvi tračak sunca da ogreje kako bi nastavili sa svojim šetnjama. Neki od nas obožavaju prirodu, uživaju u zelenilu i vesele se svakom znaku života koji se budi sredinom marta.

Čak su i mnogi pesnici opevali ovo divno doba i samo njima znanu emociju protkali u ove divne reči. Ivo Andrić je rekao sledeće: “Ništa živ čovek ne može izgubiti što mu jedno proleće ne bi moglo povratiti, niti može čovek biti trajno nesrećan dok Bog daje da se duša leči zaboravom i zemlja obnavlja prolećem”.

Potpuno se slažemo i sa Desankom Maksimović koja u pesmi oseća da će poludeti proleća ovoga zbog neke daleke lepote. A vi, zbog čega ćete vi poludeti? Predstavićemo vam samo neke od načina da kvalitetno provedete ovaj divan period koji je pred nama.

178 Proleće se budi, probudi se i ti!

– Počnite sa planiranjem odmora. Nema lepšeg osećaja od topline sunca na nedrima, a prvo sunce budi najlepše osećaje.

– Očistite svoj dom i unesite malo svežine u njega. Divno vreme omogućava da vazduh uđe u vaš dom. Širom otvorite prozore i miris proleća poželeće vam uspešan dan.

– Otvori sezonu druženja u dvorištu. Pozovi komšije na kafu i uživajte u regeneraciji okoline koja tek što je počela da cveta. Nema boljeg užitka, provereno!

– Unesite cveće i ukrasite enterijer!

– Ulepšajte garderober živim bojama i notama proleća. Vreme je da se tople, zimske stvari spakuju.

– Idite na piknik ili kampovanje na otvorenom, a lepo vreme divna je prilika da se posvetite sebi ili ispunite dugo očekivanu priliku da idete na planinarenje.

– Knjigu u ruke i u prirodu da se malo posvetite sebi i svojim mislima.

– Družite se sa kućnim ljubimcima ili nabavite jednog i vaše šetnje će dobiti sasvim novi smisao zahvaljujući predivnom mezimcu.

261 Proleće se budi, probudi se i ti!

– O, kako svi mi volimo trenutke uživanja na terasi!

– Otvorite sezonu vožnje bicikla.

– Roleri, jedva ste ih dočekali. I ja takođe!

– Nabavite novi komad odeće i šminke i pravac u hvatanje prolećnih zavodnika.

– Ljubavni parovi, krajnje je vreme da svoju ljubav podelite sa drugima. Proleće vas čeka!

– Bavite se kreativnim radovima poput pisanja pisama i crtanja.

– Organizujte druženje sa prijateljima uz roštilj, dobru muziku i smeh.

“Ne može se reći proleću: “Daj Bože da stigneš što ranije i traješ što duže”. Može samo da se kaže: “Dođi, blagoslovi me svojom nadom, i ostani koliko god možeš”.”


Violeta Stojanović

Comments