Kad beba uđe u vaš život, sve se menja. Naročito za ženu, koja obično ostaje kod kuće na porodiljskom odsustvu, da se stara o detetu, dok muškarac obično nastavlja da radi i uzima učešće u staranju o bebi tek uveče. Ritam života se menja, bebine potrebe su urgentne i uglavnom zavise od majke, koja treba da se snaže u novoj ulozi. Majčinstvo obuzima i oduzima – mlada majka ima problem da se oseća kao žena, supruga, ljubavnica i partnerski odnos se menja na mnogo načina (dobrih i loših) koje niko od supružnika nije očekivao.

Ostaješ sama sa bebom

Veći deo dana provodiš sama sa bebom, a osim brige o detetu, treba spremiti neku hranu, otići do prodavnice, raskrčiti lom, ubaciti veš u mašinu – od tvojih rituala ispijanja kafe i čitanja, nema ništa. Beba je u svakom trenutku uz tebe, a kad zaspi, ne znaš koliko će to potrajati i ne možeš da se opustiš. Jedva čekaš da partner dođe s posla, da možeš najzad da odeš u kupatilo.

Družite se u kuhinji

Kad beba najzad zaspi, vreme je za vas dvoje – možete da popijete kakao za stolom u kuhinji, dok usput pereš sudove, vadiš povrće da se odmrzne za sutra, prokuvavaš bočice i cucle i bacaš pogled na TV (a uspela si i kosu da opereš). Shvati ove trenutke kao jedinu vrstu dejta koju ćete zadugo imati. To znači možda godinama, ako nemate nekog ko može da pričuva dete da biste vi izašli u restoran.

Mrziš partnera što spava

Veliko iskušenje za vaš odnos. Nespavanje je uobičajena pojava dok beba ne ustanovi neki ritam koji možeš da pratiš, a to može da potraje. Osim toga, ti se budiš na svako meškoljenje bebe u krevecu, a on jednostavno ne čuje ništa, spava kao top. Intenzivno mu zavidiš, a često osećaš da bi ga najradije zadavila, što može da bude tako isključen i bezbrižan. Ovo grozno osećanje usamljenosti u majčinstvu mnogo je opasnije nego što izgleda – duboko u sebi osećaš se izdano i prevareno, jer to nije ono kako si ikada htela da se osećaš pored svog muža – sama, ostavljena da nosi sve najnapornije i najteže, kao da je to sasvim prirodno. Osim što jeste.

View this post on Instagram

Authentic L♡VE by @annis.art

A post shared by Authentic Love Magazine (@authenticlovemag) on

Comments