Mudrost je da poznaješ sebe, svoju otpornost i beskrajnu toleranciju i da znaš koliko puta su te sabile o dno. Da se predaš odmah i da toneš bez otpora, kako bi se čitav proces brže odigrao. Viši nivo mudrosti je da uopšte ne moraš da toneš – da postaviš granicu na kojoj se oprostiš od svog tereta i pošalješ ga preko, odlučivši da ne brineš za njegovu sudbinu, kao ni za svoju, odabravši sadašnji trenutak (jasnoću i mir), umesto kidanja i žaljenja (nad prošlošću) i kidanja i brige (pred neizvesnom budućnošću). Tako se pušta. Ili moraš, ili biraš. Bar se meni čini da sam objasnila, iako mi se možda samo čini. 

Ako moraš, onda se opireš do poslednjeg daha, iz čistog straha da ako pustiš, više nećeš imati za šta da se uhvatiš. Što je realan strah. Puštanje znači oslobađanje, a sloboda je zastrašujuća, jer te ništa ne drži, niti imaš za šta da se držiš, sve je jebeno tečno i samo protiče. Život je reka, reče neki zen, a neki narod je od toga napravio mnogo dobar vic (o onom tipu što mu se smučilo bogatstvo, žene, piće, bahaćenje, pa je krenuo da traži mudraca, da mu kaže šta je život…). 

Zato se svi pravimo ludi, kao ne znamo kako da pustimo. Znamo, samo nećemo, baš hoćemo da držimo i da budemo držani, zato vrištimo i otimamo se. Prepuštanje je puštanje, puštanje je oslobađanje, oslobađanje  je tok – neumitna prolaznost, ka užasu kraja, koji ne poznajemo, ne želimo da upoznamo i tripujemo da možemo da ga izbegnemo. Umesto užasa koji ne poznajemo, radije biramo užas koji poznajemo. 

Strah od (pre)puštanja je strah od slobode, strah od slobode je strah od života, strah od života je strah od smrti… Ili prosto, strah. Ne znamo šta nam donosi oslobađanje, a donosi nam upravo ono za čim najviše žudimo. Ljubav. Kad prestane strah, dolazi ljubav. Ona koja sve transformiše i koja je veća od svega što poznajemo. 

Možete li da tvrdite da poznajete ljubav? Da volite? Da ste voljeni? Ako možete, ili ste prosvetljeni, ili ste arogantne budale. Pustite to što mislite da znate. Pustite ego tripove, strahove, principe. Otkačite se, kao skela i zaplutajte u nepoznato. 

U ljubav. 

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Aleksina Đorđević 

Comments