Vaš partner ne ume da čita misli

Drugim rečima, komunikacija. On neće pogoditi zašto ste uvređeni i povređeni, čak i ako vi mislite da je to najočiglednija i najlogičnija stvar na svetu. Neće znati ni šta vam je važno i šta vas užasava, ako mu ne kažete. Ali, komunikacija nije samo saopštavanje – jer možda ustanovite i da je vaš partner malo tvrđi na ušima, pa uopšte nije čuo to što ste mu jednom kazali. Komunikacija uključuje punu obostranu pažnju, razjašnjavanje svega što nije jasno, pronalaženje načina da se problemi reše i povrede izleče.

Niko nije savršen, čak ni vaša srodna duša

I to znate, ali jedno je teorija, a drugo praksa u kojoj se suočavate sa nesavršenostima nekoga koga volite. One vas teraju da očajavate, da se preispitujete, da besnite, sve dok ne nađete način da uvažite međusobne nesavršenosti i uračunate ih u odnos, dok ne shvatite da ih ne možete prognati, izmeniti i izbeći, jer su deo partnerove ličnosti, jedanko stvaran i vredan pažnje, kao i sve ono što vam se kod njega sviđa.

ljubavne lekcije 3 Proste stvari o ljubavi koje TREBA da znate već sa 20

Ljubav ne znači zavisnost od partnera

Taj zavisnički odnos je zamka u koju često upadamo. Povezujemo se sa partnerom toliko da gubimo samostalnost u odlučivanju i akcijama, podređujemo svoje želje i potrebe koje nisu vezane za partnera ideji da sada sve treba da radimo zajedno i da treba da se odreknemo onoga što se njemu ne dopada ili u čemu ne može da učestvuje. Partner nije zaista vaša druga polovina, bez koje biste izgubili ravnotežu i kotrljali se i padali na nos, umesto da hodate. Naravno da možete da živite bez njega. To što ga imate, izbor je vašeg zadovoljstva, osećanja i poverenja. Imajte poverenja u njega da može sam da funkcioniše normalno i da se ponaša odgovorno i da ne treba da ga kontrolišete i tražite to isto poverenje od njega.

Comments